
Olen jo jonkin aikaa etsinyt sitä maailman parasta lasagnereseptiä. Olen kokeillut monia reseptejä ja niiden yhdistelmiä aina hieman muunnellen, joskus vähän huonommallakin menestyksellä. Mielestäni täydellinen lasagne on mehukas, juustoinen ja täynnä makua. Usein siitä kuitenkin tulee kuivaa ja vähän mautonta. Jos avomies hakee kaapista ketsuppia, on lasagne mielestäni epäonnistunut.
Monista kokeiluista viisastuneina syntyi nyt tämä versio, jossa päästiin omasta mielestäni jo aika lähelle sitä täydellistä! Tämän reseptin kehtaan teidänkin kanssa jakaa:
Superhyvä lasagne
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 rkl tuoretta timjamia
2 tl kuivattua oreganoa
400 g naudan jauhelihaa
100 g pekonia
2 purkkia tomaattimurskaa
400 g paseerattua tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
1 laakerinlehti
1 rkl balsamiviinietikkaa (yleensä käytän punaviiniä mutta se oli nyt loppu)
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä
Valkokastike
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
7 dl maitoa
1,5 dl parmesaaniraastetta
ripaus muskottipähkinää
suolaa, pippuria
Kokoamiseen:
1 paketti lasagnelevyjä
2 dl parmesaaniraastetta
650 g mozzarellaa viipaloituna
Hienonna sipuli, valkosipuli ja porkkana. Kuullota kasviksia öljyssä isossa kasarissa n. 10 minuuttia. Lisää hienonnettu timjami ja oregano. Nosta lämpöä ja lisää pilkottu pekoni. Paista hetki ja lisää jauheliha. Anna lihan ottaa väriä pannulla ja lisää sen jälkeen tomaattimurska, -pyre ja -sose. Jos käytät punaviiniä, lisää 1-2 dl viiniä pannulle ennen tomaattien lisäämistä ja anna sen haihtua pois. Lisää laakerinlehti, balsamiviinietikka ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua kannen alle 60-90 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa (suolaa saa olla runsaasti koska pastalevyt imevät makua).
Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot koko ajan sekoittaen. Lisää maitoa vähitellen ja sekoita paakut pois. Anna seoksen kiehahtaa niin, että jauhot kypsyvät. Ota kattila pois liedeltä, mausta ja lisää juusto.
Kokoa lasagne. Aloita kokoaminen laittamalla pieni kerros punaista kastiketta leivinpaperilla vuoratun vuuan pohjalle. Minulla on käytössä Ikean 40 x 32 cm KONCIS-vuoka. Lisää kerros lasagnelevyjä. Lisää puolet punaisesta kastikkeesta ja lado kerrokseen 1/3 mozzarellasta. Kaada päälle valkokastiketta n. 1/4 koko määrästä. Tee toinen kerros samalla tavalla. Viimeiseen kerrokseen laita loput mozzarellasta ja valkokastikkeesta. Ripottele päälle raastettua parmesaania. Pastalevyjä tulee yhteensä 3 kerrosta ja 1 paketti lasagnelevyjä riittää juuri ja juuri tuohon Ikean vuokaan.
Paista lasagnea uunin alatasolla 200 asteessa 30-40 minuuttia. Anna valmiin lasagnen levätä hetki ennen tarjoilua.
Kuunvaihteessa lähdemme avomiehen kanssa pikaiselle kaupunkilomalle Italiaan ja en malta odottaa, että pääsen siellä maistelemaan lasagnet ja pastat läpi! Katsotaan, jos sieltä tarttuisi uusia ideoita mukaan tähänkin reseptiin 🙂
___
Translation:
Super good lasagna recipe!
Vastaa