Kävipä niin onnekkaasti, että pääsin käymään ensimmäistä kertaa Kyproksella, kun työpaikan vaihtamisen takia piti pitää pois lomapäiviä. Päätös reissuun lähtemisestä syntyi parissa päivässä, ja äkkilähdön varasin viikkoa ennen lähtöä. Koska matkustin lapsen kanssa kahdestaan, en voinut valita mitä tahansa lentoja. Lopulta sopivin ja edullisin matka löytyi valmiina pakettina Pafosiin.
Pafos sijaitsee Kyproksen lounaisrannikolla noin 130 km päässä Larnacan lentokentästä, jonne suurin osa lomalennoista suuntautuu. Satamakaupunkin tunnetaan Afroditen syntymäpaikkana ja on rantojen lisäksi täynnä historiallisesti kiinnostavaa tutkittavaa ja nähtävää. Syyskuun puolessa välissä lämpötila oli lähemmäs kolmekymmentä ja merivesi todella lämmintä.
Hintatasoltaan kaupunki ei ole enää halpa, mutta selvästi halvempi kuin Suomen vastaavat hinnat. Kahden hengen illallisesta maksoimme keskimäärin 50 euroa, ja tyypillisesti pääruoat maksoivat 16–20 euroa. Ravintolassa viinilasillinen maksoi saman verran kuin limu eli noin 4 euroa. Rantabulevardilta jäätelöpallon sai hieman yli 2 eurolla ja pääsylippu nähtävyyksiin oli 2,5–4,5 euroa.
Kaupunki on yleisilmeeltään siisti ja tuntui turvalliselta. Paikalliset olivat ystävällisiä ja kuten alueen kulttuuriin kuuluu myös äärimmäisen lapsirakkaita. Jalankulkijana kaupunki on myös miellyttävä, vaikka liikenne siellä onkin vasemmanpuoleinen – heti ensimmäisenä päivänä meinasin kävellä tielle katsomatta ensin oikeaan suuntaan. Alueella on paljon brittituristeja, jonka (ja siirtomaa-ajan) ansiosta paikalliset puhuvat hyvää englantia.
Hotellimme sijaitsi parin kilometrin päässä keskustasta ja vain muutaman sadan metrin päässä rannasta. Pafosin rantabulevardi on selkeä turistikeskittymä ja krääsäkauppojen lisäksi täynnä hotelleja ja turisteille suunnattuja ravintoloita. Vihertävät nurmikot saivat alueen tuntumaan keinotekoiselta, vaikka olihan rannassa kävely ihanaa.
Rantabulevardilla on myös yleisiä rantoja, jotka näyttävät kalliilta hotellien yksityisrannoilta. Todellisuudessa rantatuolin ja varjon saa vuokrattua kymmenellä eurolla. Yksi tälläisistä rannoista on Alykes Beach, joka sijaitsee Pafosin snorklausseuran suojelemalla alueella. Aallonmurtajien ansiosta rannalla oli helppo snorklata lapsen kanssa (vierailumme aikana oli aika kova tuuli ja aallokko koko viikon). Erilaisten kalojen lisäksi näimme viisi taskurapua, mikä oli lapselle yksi reissun kohokohdista.
Hiekkarantaa kaipaavan kannattaa suunnistaa Coral Bayhin, joka on yksi alueen suurimmista hiekkarannoista. Vesi siellä on myös kirkasta, mutta vierailupäivänä kova aallokko ei mahdollistanut snorklaamista. Coral Bay sijaitsee vähän kauempana keskustasta, mutta sinne pääsee kätevästi paikallisbussilla.
Julkinen liikenne Pafosissa toimii teknisesti hyvin, vaikka aikatauluhin ei aina voinutkaan luottaa. Joskus bussi tuli ajallaan ja joskus sitä pitikin odottaa pari vuoroa. Bussien pitäisi kuitenkin kulkea 10–20 minuutin välein. Yksi matka (huom. matka, eli linjaa ei voi vaihtaa samalla lipulla) maksoi 2 €. Lapsi matkusti ilmaiseksi.
Useampana päivänä minun olisi kannattanut ostaa 6,5 euron hintainen päivälippu yksittäisten matkojen sijaan. Viikon lippu olisi maksanut muistaakseni 25 €, joka sekin olisi varmasti maksanut itsensä takaisin. Netistä löytyvällä reittihaulla bussilinjojen etsiminen oli suhteellisen helppoa.
Iltaisin palasimme hotellille usein taksilla, koska lapsi alkoi olla jo väsynyt. Keskustasta hotellille 5 km matka maksoi 12–15 euroa. Kyydit tilasin Bolt-äpillä.
Oma suosikkini reissulla oli Pafosin keskusta. Aluetta on kehitetty viime vuosien aikana paljon, ja pientä keskeneräisyyttä on edelleen näkyvissä. Kokonaan jalankulkijoille pyhitetyt alueet, joita värikkäät talot ja söpöt ravintolat kehystävät, houkuttelivat viettämään alueella aikaa useampana iltana. Toistaiseksi alue on vielä kompakti, mutta silti ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Korkealla sijaitsevasta kaupungista on myös kaunis näköala merelle Dioikitiria-aukiolta.
Keskustassa söimme kolmessa ravintolassa, joista jokaista voin suositella. Palia Ilektriki tarjoilee perinteistä kreikkalaista ruokaa (myös kasvismoussakaa). Ravintola sijaitsee oudossa paikassa yliopistolta näyttävän rakennuksen sisäpihalla. Ravintolan henkilökunta oli kuitenkin äärimmäisen ystävällistä ja hintataso yksi edullisimmista. Moni asiakkaista oli siellä selvästi toista tai kolmatta kertaa.
Beatriz Kafeneion tarjoilee myöskin kreikkalaista ruokaa, mutta modernimmalla otteella. Täällä vietetty ilta oli suosikkini. Tilasimme mezejä, ja viihdyimme sympaattisessa ravintolassa pitkään – iso kiitos siitä kuuluu aivan vieressä olevalle leikkipuistolle.
Viimeisenä iltana söimme saman kadun varressa Malu Bistrossa. Palvelu täälläkin oli superystävällistä. Burgerit ovat ravintolan suosituin annos, mutta koska menussa ei ollut kasvisburgeria, tilasin pastaa, joka oli erittäin hyvää sekin.
Oikeastaan jokaisessa ravintolassa lapsille oli ne perinteiset nugetit, kalapuikot ja burgerit. Annoin J:n tilata kuitenkin sitä mitä mieli teki, koska ainakaan itseäni lasten kuivakat annokset eivät inspiroineet.
J:n suosikkitekeminen koko reissulla oli vanhoihin raunioihin tutustuminen. Kävimme Kuninkaiden haudoilla, Pafosin arkeologisessa puistossa ja Salomonin katakombeilla (ilmainen) sekä sen viereisellä toisella katakombilla (vapaa pääsy tännekin, joka näkyi roskaamisena ja muutamana graffitina). Niiden vieressä sijaitsee kuuden metrin korkeudessa kulkeva kaarimainen kävelytie, josta avautuu upeat maisemat.
Lapsesta luolissa kulkeminen ja kolojen tutkiminen oli supermielenkiintoista, vaikka itse olin ajoittain huolissani turvallisuudesta: Portaat olivat olleet olemassa 200 vuotta sitten ja vain yli parimetriset pudotukset oli viitsitty aidata edes jotenkin. Oli jopa outoa päästä kävelemään historiallisissa kohteissa niin vapaasti, sillä kulku oli estetty vain muutamaan paikkaan.
Viikon aikana sain Instassa useammankin viestin siitä, kuinka ihanalta meidän reissu on näyttänyt. Ja sitä se olikin! Pafos on alueena mielenkiintoinen, jossa riittää tekemistä moneen makuun. Lapsiystävällisessä kulttuurissa olonsa tuntee tervetulleeksi ja turvalliseksi, vaikka reissussa olisikin kahdestaan lapsen kanssa. Ja onhan J mahtava reissukaveri, jolla riittää huumoria, malttia odottaa ja avomielisyyttä sopeutua erilaisiin tilanteisiin.
Menisinkö uudestaan? Menisin, mutta hotellin valitsisin lähempää keskustaa.
Vastaa