Stop motion -videot eli nopeatempoiset kuvista muodostuvat videot ovat supersuosittuja Instagramissa. Olen itse kuvannut ja julkaissut muutaman sellaisen omalla tililläni, ja sain toiveen kirjoittaa tutoriaalin niiden tekoon liittyen. Stop motion -videoiden tekeminen on hauskaa ja oikeastaan aika helppoakin, kunhan vain ymmärtää logiikan niiden takana.
Stop motion -video on kuvista muodostuva video. Et siis tarvitse kummoisiakaan videon editointitaitoja tai -ohjelmistoa sellaisen tekemiseen. Itse käytän kuvien muokkaamiseen Lightroomia ja videon tekemiseen Photoshoppia. Kuvien muokkaamiseen kelpaa mikä tahansa käyttämäsi sovellus. Lopullisen videon tekoon voit käyttää esimerkiksi ilmaista YouCutia.
Onnistuneen stop motion -videon salaisuus on jalusta ja tarpeeksi monta valokuvaa, jotta lopputulos näyttää jouhevalta ja onnistuneelta. Näissä esimerkkivideoissani on 20–40 videoksi yhdistettyä valokuvaa. Jos esimerkiksi videolla esineet liikkuvat itsekseen omille paikoilleen, kuvaan sarjan kuvia, joiden välissä siirrän esineitä 20–50 senttiä.
Kuvat kuvaan aina jalustalla, jotta tausta pysyy liikkumattomana. Käytän myös manuaalitarkennusta, jotta kuvien tarkennus ei muutu kesken videon. Helpointa videoiden kuvaaminen on ympäristössä, jossa olosuhteet, kuten valo, ei muutu. Usein kuitenkin joudun tasapainottamaan kuvien valotusta editointivaiheessa, koska aurinko on jossain kuvassa saattanut paistaa kirkkaammin.
Vinkki: Tee siis ensin asetelma valmiiksi, ja ala sitten purkaa sitä liikuttamalla esineitä pois kuvasta. Editointivaiheessa käännä järjestys ympäri. Näin videon teko sujuu helpommin, kun esineitä ei kesken kaiken tarvitse järjestää kauniisti omille paikoilleen.
Kun kuvat on kuvattu, on aika siirtyä editointivaiheeseen. Käsittelen omat kuvani Lightroomissa kopioimalla ensimmäisen kuvat säädöt kaikkiin kuviin. Jos osa kuvista on selvästi kirkkaampia tai tummempia, säädän valotusta erikseen. Huom. Tässä vaiheessa en rajaa kuvia!
Kun kuvat on editoitu, avaan ne seuraavaksi Photoshopissa samaan tiedostoon (ohje täällä). Tässä vaiheessa rajaan kuvat. Näin varmistutaan sillä, että kuvien rajaus on tismalleen sama. Jos video on menossa feediin, rajaan sen suhteessa 4:5 / 1080 x 1350 px. Jos taas teen vaikkapa Reels-videota, rajaan kuvan 9:16 / 1080 x 1920 px. Kuvan pikselikoko kannattaa pienentää jo valmiiksi sopivan pieneksi, näin vältytään laadun liialliselta huonontumiselta julkaisuvaiheessa.
Tämän jälkeen luon videolle aikajanan, ja asetan kunkin kuvat (eli framen) nopeudeksi 0,2–0,3 sekuntia. En tässä avaa tarkemmin videon tekoa Photoshopilla, hyvä tutoriaali löytyy esim. täältä. Tuossa videossa kuvat tuodaan Photoshoppiin vähän eri tavalla, mutta kumpikin tapa kelpaa. Videolla näytetään myös kuinka tiedoston tallennus onnistuu GIF-muotoon, mutta Instagram ei tue sitä tiedostomuotoa.
Vinkki: Instagram-feedissä videon minimipituus on 3 sekuntia. Jos videosi on tätä lyhyempi, voi videon pituuden tuplata tuplaamalla kuvat (eli looppaamalla videon alusta).
Kuvat voi yhdistää videoksi myös maksuttomalla YouCut-sovelluksella. Siinä kuvan minimipituudeksi saa asetettua sekunnin. Jotta videosta saa sulavan, täytyy videota nopeuttaa. Tämä onnistuu tallentamalla ensimmäinen video ja avaamalla se uudelleen, jonka jälkeen videota voi nopeuttaa. Tähän löytyy varmasti myös parempi ilmainen sovellus, saa vinkata, jos sellainen on tiedossa.
Ja siinäpä se, stop motion -videoiden teko tosiaan on simppeliä! Tässä vielä kertauksena:
- Ota monta kuvaa, 20 kuvalla saat 4–6 sekunnin mittaisen videon.
- Käytä kuvien ottamiseen jalustaa ja minimoi kameran liike.
- Käytä ensimmäisen kuvan jälkeen manuaalitarkennusta, jotta tarkennus pysyy samana koko videon ajan.
- Editoi kuvat samalla tavalla ja rajaa ne vasta videon editointivaiheessa.
- Hyvä kuvanopeus on 0,2 tai 0,3 sekuntia.
- Tallenna video mahdollisimman Insta-ystävällisessa koossa, jotta laatu ei huonone julkaisuvaiheessa.
Vastaa