Kaupallinen yhteistyö. Blogipostaus on toteutettu WWF:n ja Indieplacen yhteistyönä ja sitä on tuettu ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin.
Tulevana lauantaina 28.3. vietämme jälleen maailmanlaajuista Earth Hour -tapahtumaa, jossa sammutamme valot tunniksi symbolisena eleenä ilmaston puolesta. Tänä vuonna tapahtuman teemana on ruuan ympäristövaikutukset, ja yhteistyössä WWF:n kanssa pääsin puhumaan teille siitä, miksi ja miten me olemme onnistuneet siirtymään viikoittaisesta lihansyönnistä lähes täysin lihattomaan ruokavalioon.
Kaikki muutokset ottavat oman aikansa, mutta kun kasvisruoan valmistamiseen tottuu, on sen lisääminen ruokavalioon oikeasti helppoa. Olen aktiivisesti vuoden verran keskittynyt suosimaan kasvispainotteista ruokaa, ja nyt erilaiset herkulliset reseptit tulevat jo selkärangasta sen kummemmin miettimättä.
Tällä ja edellisellä viikolla meidän keittiössä valmistui ja valmistuu esimerkiksi munakoisovuokaa, maa-artisokkakeittoa, parsakaalipastaa, tofu-kookoskormaa, linssi-kookoskeittoa, uunifetapastaa sekä kotimaista kuhaa perunamuusilla ja fenkolisalaatilla – niin ja tietenkin lauantaina valmistan teidän kanssa Insta Livessä tämän kokonaisena paahdetun kukkakaalin, jonka reseptin löydät alta! Livelähetys alkaa klo 17, ja syömään päästään viimeistään varttia vaille kuusi.
Usein kokkaan jo täysin vegaanisia reseptejä. Käytämme kuitenkin päivittäin esimerkiksi juustoa, mutta muuten olemme pyrkineet korvaamaan maitotuotteet kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla. Tämän vuoden Earth Hourin teeman mukaisesti tavoitteeni onkin kannustaa teitä lisäämään kasvisruuan määrää. Mistään ei tarvitse kieltäytyä täysin, mutta aktiivisesti jokainen meistä voi pohtia oman ostoskorinsa sisältöä, sillä noin 80 % ilmastopäästöistä syntyy eläinperäisestä tuotannosta.
Ruoantuotanto on maailmanlaajuisesti suurin yksittäinen kasvihuonekaasujen aiheuttaja. Lokakuussa 2018 julkaistun IPCC:n ilmastoraportin mukaan ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen ei ole mahdollista ilman ripeitä toimenpiteitä (lähde WWF:n kampanjamateriaali). Jo pelkästään parin liha-aterian korvaaminen kasvisruualla tai kestävästi pyydetyllä kalalla on hurjan tärkeä ympäristöteko, jonka sinä voit tehdä joka viikko.
Minulle on tärkeää opettaa J syömään kasvispainotteisesti. Kun kotoa tulee valmiiksi terveellisen ruokailun malli, on sen noudattaminen aikuisena huomattavasti helpompaa, kun uutta ei tarvitse enää opetella. Haluan kyllä myös uskoa, että uusi sukupolvi tulee olemaan valmiiksi paljon valveutuneempia ympäristöasioiden suhteen, eivätkä he joudu samalla tavalla pohtimaan asioita kuten me – siinä tietenkin meidän täytyy tehdä ensin hyvät pohjatyöt, jotta saamme opetettua lapsillemme sellaisen arvomaailman, joka tukee ekologista ajattelua.
Jos kasvisruokaan totutteleminen on vielä käynnissä, helpottaa kaupassa käyntiä suunnitelmallisuus. Miettimällä jo valmiiksi muutaman päivän ateriat ja tekemällä kauppalistan, on kiireisen arjen keskelle helpompaa olla turvautumatta niihin ennestään tuttuihin liharuokiin. Itse saan todella paljon inspiraatiota arkiruokaan esimerkiksi Liemessä– ja Viimeistä murua myöten -blogeista.
Alla oleva kokonaisen paahdetun kukkakaalin resepti on helppo, vaikkakin se sisältää muutaman komponentin. Kukkakaali kypsytetään ensin mikrossa, joten uunissa riittää pelkkä nopea paahtaminen. Ruoka on täyttävä ateria sellaisenaan, mutta sen lisäkkeenä voi tarjoilla esimerkiksi couscousta. Yhden suuren kukkakaalin sijaan voit myös valmistaa jokaiselle ruokailijalle oman pienen kukkakaalin.
Kokonainen paahdettu kukkakaali hummuksella
2:lle, valmistusaika n. 40 minuuttia
- 1 suuri kukkakaali
- oliiviöljyä, suolaa
Hummus
- 1 tlk (n. 400 g) kikherneitä
- 1 valkosipulinkynsi
- n. 1 dl bulgarian jugurttia (tai vastaavaa vegaaniversiota)
- 2–3 rkl tahinia
- 0,5 tl juustokuminaa
- 1/2 sitruunan mehu
- ripaus suolaa ja mustapippuria
Paahdetut kikherneet
- 1 tlk (n. 400 g) kikherneitä
- 0,5 tl savupaprikaa
- 0,5 tl cayennepippuria
- 0,5 tl kurkumaa
- 0,5 tl suolaa
- 1 rkl oliiviöljyä
Pikkelöidyt rusinat
- 1 dl rusinoita
- 1 dl vettä
- 2/3 dl sokeria
- 1/3 dl punaviinietikkaa
Lisäksi korianteria/lehtipersiljaa ja granaattiomenan siemeniä.
Poista kukkakaalista lehdet ja leikkaa kanta tasaiseksi niin, että kukkakaali pysyy pystyssä lautasella (lehdistä voi tehdä sipsejä lehtikaaliensipsien tapaan!). Laita kukkakaali mikronkestävälle lautaselle ja mikrota 8–10 minuuttia, kunnes kukkakaali alkaa pehmetä. Kukkakaalin pyöriessä mikrossa, laita uuni lämpiämään 200-asteeseen.
Valmistele paahdettavat kikherneet. Huuhtele toinen purkki kikherneitä siivilässä juoksevan veden alla huolellisesti. Levitä kikherneet kuivumaan talouspaperin väliin. Painele hetki, jotta neste imeytyy kunnolla talouspaperiin.
Pikkelöi rusinat. Yhdistä kattilassa 1 dl vettä, 2/3 dl sokeria ja 1/3 dl punaviinietikkaa. Kiehauta ja kaada etikkaliemi rusinoiden päälle. Anna rusinoiden pikkelöityä ainakin 30 minuuttia.
Kun kukkakaali on pehmennyt mikrossa tarpeeksi, nosta se varovaisesti uunivuokaan (varo sormia!). Lorauta kukkakaalin päälle oliiviöljyä, ja hiero se kukkakaalin pintaan. Mausta ripauksella suolaa. Yhdistä paahdettavia kikherneitä varten pienessä kulhossa 1 rkl oliiviöljyä ja 0,5 tl kurkumaa, suolaa, savupaprikaa ja cayennepippuria. Sekoita mausteöljy kuivattuihin kikherneisiin, ja levitä kikherneet kukkakaalin ympärille. Laita kukkakaali ja kikherneet uuniin ja paahda, kunnes kukkakaali on saanut kauniin värin, noin 20 minuuttia. Huom. Varsinkin isommat kikherneet saattavat räjähdellä uunissa, ole siis varovainen avatessasi luukun!
Kukkakaalin paahtuessa valmista hummus. Laita toinen purkki valutettuja kikherneitä, tahini, valkosipuli, jugurtti ja mausteet kulhoon. Sekoita tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Tarkista maku. Jos hummus jää paksuksi, lisää jugurttia tai loraus oliiviöljyä.
Hienonna korianteri/lehtipersilja ja irrota granaattiomenan siemenet.
Levitä suurelle lautaselle reilusti hummusta. Nosta kukkakaali hummuksen päälle. Ripottele päälle ja ympärille paahdettuja kikherneitä, granaattiomenan siemeniä, pikkelöityjä rusinoita ja silputtua lehtipersiljaa. Viimeistele raastamalla päälle sitruunankuorta.
***
Nappaa tästä ainekset talteen, ja tule kokkaamaan kanssani lauantaina 28.3. klo 17 Insta liveen! Tai vaikka et kokkaisikaan samalla, niin tule mukaan linjoille keskustelemaan kasvisruuasta ja siitä, kuinka sinä lisäät / olet lisännyt kasviksia ruokavaliossasi. Ja muista myös käydä osallistumassa Earth Hourin Facebook-tapahtumaan täältä.
Vastaa