Pari viikkoa sitten Suvi ja Anne heittivät hauskan blogihaasteen kukkiin liittyen. Rakastan leikkokukkia! Kukat ovat yksi suosikkitavoistani piristää kotia, joten tietenkin minun oli kirjoitettava oma vastaukseni aiheeseen.
Lempikukkani?
Minulla ei varsinaisesti ole yhtä lempparia, sillä kulloinen suosikkini vaihtelee aina vähän sesongin mukaan. Tämän hetken suosikkini on pioni, alkuvuodesta jaloleinikki, keväästä tulppaani ja joulusesongin aikaan hyasintti. Lisäksi pidän todella paljon vahakukasta, morsiusharsosta, neilikasta ja orjanlaakerista. Kukkalajikkeen sijaan on ehkä helpompi sanoa, että pidän kaikista valkoisista, murretuista tai pastellinsävyisistä kukista. Vaikka kyllähän kirkkaille sävyille kuten fuksialle on myös aina oma paikkansa, vaikkapa juuri pioneiden kohdalla.
Inhokkikukka?
Inhoaminen on aika vahva verbi liittää leikkokukkiin, mutta harvemmin on päätynyt ostamaan ruusuja, krysanteemeja tai gerberoja. Yleensä sävyjen puolesta kaikki kirkkaan pinkit ja keltaiset jäävät minulta väliin, mutta toki siinäkin on poikkeuksia kuten kultahehku, joka on mitä ihanin kuivakukka.
Miten valitsen leikkokukat?
Leikkokukat valitsen aina sesongin ja fiiliksen mukaan kukkakaupan sen hetkisestä tarjonnasta. Olen sävyjen puolesta syksyihminen, ja yleensä juuri syksyisin kukkakaupassa valinnan tekeminen on erityisen haastaa kaikkien ihanien lajikkeiden joukosta.
Vain juhlia varten olen ennakkoon päättänyt kimppuun tulevat lajikkeet ja tilannut ne kukkakauppaan hyvissä ajoin (kuten esimerkiksi J:n syntymäpäiväjuhlat).
Olenko kokenut erityisiä onnistumisia leikkokukkien kanssa?
Joskus hyvällä tuurilla vahakukka on viihtynyt maljakossa pari viikkoa, mutta sen suurempia onnistumisia en ole kokenut. Lähinnä mieleen muistuvat ainoastaan ne epäonniset hetket, jolloin kukat ovat syystä tai toisesta lakastuneet aivan liian nopeasti. Yksi tällainen tapaus minulle sattui ruskeaksi värjättyjen tulppaanien kanssa (olivat muuten todella kauniita!), jotka kestivät maljakossa vain seuraavaan päivään.
Miten hoidan leikkokukkia?
Yritän muistaa vaihtaa veden ja leikata uuden imupinnan tarvittaessa. Imupinnan leikkaan aina terävällä puhtaalla veitsellä vinottain. Ainakin ikebanassa opetetaan leikkaamaan pehmeät varret aina veden alla, mutta itse leikkaan ne ihan perinteisesti kuivana.
Puuoksaiset kukat viihtyvät lämpimässä vedessä, muutoin lasken hanasta aina viileää vettä. Huolehdin myös siitä, ettei esimerkiksi lehdet osu veteen, sillä se edistää haitallista bakteerikasvustoa. Viileässä viihtyvät kukat pyrin sijoittamaan lämmityskauden aikana kauemmas takasta, mutta en esimerkiksi nosta pioneja yöksi jääkaappiin, vaikka siten ne saattaisivat säilyä kauniina useamman päivän pidempään.
Lempimaljakkoni?
Omistan vain vähän maljakkoja, joista suurin osa on kirkkaita lasisia. Jyskistä ostettua, korokkeen päällä seisovaa, maljakkoa käytän usein kimppujen kanssa. Maljakko toimii hyvin myös ilman koroketta. Pitkävartisille kukille valitsen usein korkean tasalevyisen maljakon. Yksittäiset kukat asettelen pienempiin maljakoihin, joita minulla on myös keraamisina. Suunnitelmissani on ollut hankkia keraaminen ruukku myös kimppuja varten, Iittalan Ruutu saattaisi olla hyvä vaihtoehto siihen (myös sävytettynä lasina!).
Millainen maljakko valita?
Kuten yllä jo mainitsinkin, maljakon valinta lähtee yleensä aina kukista. Joskus valintaan vaikuttaa myös suunniteltu sijoituspaikka, sillä esimerkiksi osana kattausta toinen maljakko saattaa näyttää paremmalta kuin toinen. Joskus asetelma saattaa vaatia vaikkapa korkeutta, jolloin tietenkin kannattaa valita korkeampi maljakko.
Vinkki: Jos maljakon suu on liian laaja, eikä kukkien asettelu kauniisti tahdo onnistua, niin silloin yleensä teippaan kirkkaalla teipillä ristikon maljakon suulle. Ristikkoon kukat on helppo asetella kauniin ilmavasti.
Vastaa