Kotona pizzaa voi tehdä kahdella tavalla. Helppo ja nopea tapa on sekoittaa vesi, suola, vehnäjauho ja hiiva kulhossa ja taputella pizzataikina uunipellille. Toinen, huomattavasti autenttisempi, tapa on sekoittaa ainekset tarkassa järjestyksessä huolellisesti ja kohottaa taikinaa kylmässä ja lämpimässä usean vuorokauden ajan. Oma tapani, jolla saat lähes täydellisen pizzapohjan, on näiden kahden väliltä. Sillä tulee oikeasti hyvä pizzataikina, joka onnistuu joka kerta, mutta sen leipomiseen ei tarvitse varautua kuin vasta edellisenä päivänä.
Puhun tämän reseptin yhteydessä lähes täydellisestä, sillä täydellistä täydellistä pizzaa kotona on mahdotonta tehdä. Tai no, kyllä varmaan joku omistaa autenttisen pizzauunin, mutta suurin osa meistä joutuu tyytymään vain tähän lähes täydelliseen versioon.
Olen käyttänyt tätä reseptiä usean vuoden, ja jopa julkaissut tämän blogissakin. Silloin kuitenkaan en tiennyt mitään pizzan tekemisestä (enkä ruokakuvauksesta). Vuosia sitten muun muassa kehoitin kaulimaan pizzataikinaa, joka on tietenkin suuri vääryys. Virheistään on hyvä oppia, joten siksi tämä pizzataikina ansaitsee ehdottomasti revanssin.
Lähes täydellinen pizzapohja
Riittää kahteen pellilliseen
- 5 dl reilusti kädenlämpöistä vettä
- 1 rkl kuivahiivaa
- 1 rkl suolaa
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl oliiviöljyä
- n. 10 dl 00-jauhoja (huom. käytetty jauho vaikuttaa määrään. Viime aikoina olen käyttänyt Molino Spanido Gran Mugnaio -jauhoja, ja niitä menee n. 12 dl)
Yhdistä suuressa kulhossa lämmin vesi, kuivahiiva, suola, sokeri ja oliiviöljy. Sekoita ja anna seoksen tekeytyä n. 15 minuuttia. Hiiva alkaa käydä ja muodostaa pinnalle valkoisen kerroksen. Lisää taikinaan vehnäjauhoja pienissä erissä. Itse sekoitan taikinaa haarukalla niin kauan kuin vain pystyn ennen käsipeliin siirtymistä. Varo lisäämästä liikaa jauhoja, sillä se tarkoittaa tiivistä pohjaa! Kun taikinan koostumus on tahmea, mutta se ei enää tartu sormiin, on aika vaivata. Taikinaa tulee vaivata n. 10 minuuttia sopivan sitkon aikaansaamiseksi (itse käytän vaivaamiseen yleiskonetta).
Peitä kulho kelmulla ja anna kohota jääkaapissa 1–2 vuorokautta. Neljän tunnin kohotus huoneenlämmössä riittää pikaversion tekemiseen, mutta pitkä kylmäkohotus palkitaan lopussa!
Ota taikina huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistoa. Taikina kohoaa loppuun lämpimässä, ja lisäksi lämmintä taikinaa on helpompi työstää.
Älä missään nimessä kauli taikinaa, sillä se tuhoaa kaikki ilmakuplat. Venyttele taikina pyöreäksi tai suorakaiteenmalliseksi sormien avulla. Apuna voit käyttää tavallisia vehnäjauhoja tai semolaa, joka on karkeaa, mannaryynimäistä, italialaista durumvehnäjauhoa. Täytä ja paista mahdollisimman kuumassa uunissa tasalämmöllä (meidän uunin saa 300-asteeseen) 5–10 minuuttia. Meillä aika optimi on 4 minuuttia alatasolla alalämmöllä ja 4 minuuttia grillivastuksen alla ylimmällä tasolla.
Vinkkejä täyttämiseen:
Täyttämisen kanssa kannattaa pitää maltti mukana, sillä vähemmän on enemmän. Muutama laadukas täyte riittää, kuten esimerkiksi tomaattikastike, mozzarella (paiston jälkeen), pesto ja tuore rucola. Tai tomaattikastike, vuohenjuusto, prosciutto ja minitomaatti. Tästä pohjasta tein meille valkoisen parsapizzan, sen reseptin julkaisen vielä ennen vappua. 🙂
// Sen verran täytyy vielä jatkaa aiheesta, että pizzahan aiheena jakaa mielipiteitä PALJON. ”Täydellisiä” pizzataikinoita on erilaisia, ja niiden resepti vaihtelee aina riippuen siitä, keneltä kysytään. Edes italialaiset itse eivät ole yhtä mieltä täydellisen pizzan reseptistä. Tämä postauksen resepti on kotikokille sopiva versio, jolla tulee sangen kelpo pizza.
Tulen vielä varmasti oppimaan paljon pizzan tekemisestä – ehkä jopa joskus saan pizzani paistettua optimaalisessa lämpötilassa. Sitä päivää odotellessa jatkan tämän reseptin käyttämistä ja kehittämistä. Mielelläni otan myös vastaan lisää vinkkejä kokeneemmilta pizzaleipureilta. 🙂
// Reseptiin päivitetty tietoa semolasta, jota voi käyttää apuna taikinan työstössä.
Pizzataituiri
Tuo 00-jauho ei ole pizza-jauho!
https://paistopinta.net/00-vehnajauhot-ja-durumvehna/
Essi
Moikka Pizzataituri, kiitos linkkauksesta! Mielenkiintoinen teksti, josta opin uutta faktaa italialaisten jauhojen luokituksesta. Peruskotikokkina olen testaillut markettien erilaisia helposti saatavilla olevia jauhoja, ja itse pidän näistä 00-jauhoista ja näppituntumasta, joka taikinaan tulee niillä. Täytyykin ottaa seuraavaksi testiin erikoisliikkeestä tilattu jauho, ja katsoa, millainen ero tulee samalla reseptillä.
Tietenkin jokainen kokki valitsee itselleen parhaiten sopivat jauhot. Harva meistä sitä oikeaa ja alkuperäistä pizzaa kotikeittiössä pystyy paistamaan, joten mutkien oikominen jossain määrin olkoon suotavaa. 🙂
Telle
Tosi hyvä pizzapohjan ohje👍 Kiitos tästä 😍
Tuhma
Hei
Se Pizzauuni kotona???
Kivi uuniin, ja pyrolyyttipuhdistus päälle, Kun uunissa 350-450 c.
Sulakkeet ”irti”?.
Naama palaneena nosta kivi ulos ja aseta pizza kivelle, kivi uunin ja toiminto taas päälle!
5 min. Sulakkeet irti, ja maistuva pzza kynsissä, tai pelastuslaitos ovella?
Essi
Heh, toivottavasti kenenkään pizzanpaisto ei hälyytä pelastuslaitosta paikalle. 😉
Pizzauunilla tässä tarkoitin tietenkin puilla lämpiävää (ulko)uunia, jossa lämpötila saadaan sinne otolliseen yli 400-asteeseen. Pahoitteluni epäselvästä sanavalinnasta. Näin peruskotikokin keittiössä täytyy kuitenkin tyytyä tavalliseen uuniin, 300-asteeseen ja alavastukseen.
Hehkuvainen
Hei, hyvän näköinen taikina! Se on ihan totta, että se mikä on yhden mielestä parasta ikinä ei toisen mielestä ole kovinkaan kummoista. Onneksi kukin saa tehdä juuri sellaisia pizzoja kuin haluaa! 🙂
Meillä leivotaan suunnilleen kerran kuussa pizzaa, ja vaikka täytteet vaihtelevatkin mielihalujen ja jääkaapin sisällön mukaan, niin pohja on meillä vakiintunut olemaan aina samanlainen. Teemme sen aina pizzajauhoista (ei siis tavallisista vehnäjauhoista) emmekä koskaan lisää hiivaa. Meillä taikinassa on siis vain vettä ja pizzajauhoja, ei mitään muuta. Meillä käytetään myös surutta kaulinta, koska emme halua pohjaan ilmakuplia. Meillä se menee niin että mitä ohuempi pohja, sen parempi pizza. 😀
Tiina
Kuulostaa loistavalta! Meillä mies tekee aina taikinan, joten välitänpä nämä vinkit hänelle!
Kiitos ohjeesta 🙂
T:Tiina
Essi
Kiva juttu, kertokaa sitten mikä tuomio tuli! 😉
Essi
Moikka Hehkuvainen, se on juurikin näin! Kun omaan suuhun löytyy se sopiva, niin sillä kannattaa mennä. Joku tykkää littanasta ja toinen paksusta ja kuohkeasta. 🙂
Anja-Sisko Saarelainen
Ei kun rakentamaan vanha kunnon leivinuuni huusholliin, niin lämpöä saa liki 400 astetta. Kyllä paistuu nopsaan! Minä käytän taikinaan karkeita vehnäjauhoja noin yhden kolmasosan, tulee rapsakka pohja. Kannattaa kokeilla! Nimimerkki Mummeli
Essi
Ulos olisi ihana saada kunnon puulämmittäinen uuni. Meillä oli vanhan takan yhteidessä leivinuuni, mutta sitä ei ikinä raaskinut lämmittää tarpeeksi kuumaksi asuinmukavuuden kustannuksella. Pelleteillä toimivaa Ooni-uunia olisi mielenkiintoista päästä testaamaan, sen kun saa kätevästi varastoon säilytykseen talveksi. Täytyy kokeilla eli variaatioita jauhojen suhteen. 🙂
Jouni Nordman
Suolan lisääminen alussa on virhe, sillä se tappaa hiivan, eli miksi kummaa sitä pitää alussa lisätä, sillä sen voi lisätä jauhojen kanssa näihin sekoitettuna, eli mielummin antaa hiivalle parhaan mahdollisen alun.
Essi
Moikka Jouni, kiitos vinkistä! Täytyykin testata tätä tänään uuden taikinan kanssa ja katsoa, huomaanko muuten samalla reseptillä eroa. 🙂
Annukka
Tuli kyllä hyvää😊
Annukka
Tuli todella hyvä pitsa tällä ohjeella😊
Essi
Kiva kuulla, kiitos! 😊
Samuli
Hiivan 1rkl ja suolan 1rkl määrä vaikuttaa todella suurelta. Oletko oikeasti laittanut nuo määrät?
Essi
Kuulostaa paljolta, mutta aivan oikein ovat. 🙂 Itsekin aikoinaan ihmettelin suolan määrää.
Samuli
Selvä, kiitos! 🙂
Anja Murtomäki
Hei, minulla juuri taikina vaivautumassa koneessa ja Jopa minunakuun on suola vähä ylimitoitettu. On hitokseenki liian suolainen. Olisi varmaankin 1 tl paremminkin.
Essi
Paiston jälkeen maku on erilainen ja suolan määrä katoaa. Mutta toki vähemmän voi myös laittaa, koska makuja on monia ☺️
Markku Toikka
Moi.
Sain pizzauunin joululahjaksi ja tein pohjan ohjeesi mukaan… Hämmästyin onnistumisesta uunin ,joka on pelletti käyttöinen, sekä pizzapohjan erinomaisesta käyttäytymisestä ja mausta. Tästä alkoi minun uusi pizza elämä👍😁
Essi
Moikka ja kiitos, kun palasit kertomaan onnistumisesta reseptin kanssa. Itse en olekaan päässyt testaamaan vielä pizzauunia. 😊 Antoisaa pizzaelämää sinne! 🍕
Jussi Huovinen
Oli muuten sitten ihan käsittämätöntä taikinaa. Et saa leivinpaperista irti millään. Meni kyllä ilta täysin pilalle 😐 Ideoita, että mitä tehtiin väärin?
Essi
Jäikö siis raaka taikina kiinni? Käsittelyssä auttaa esimerkiksi semola. Taikinaan voi kokeilla lisätä myös enemmän jauhoja, itse olen huomannut eri menekin eri merkkien välillä. Jos vaan saa kaavittua taikinan irti vaikka lastalla, niin sen voi yrittää vielä pelastaa 🙂
Rise
Pullasudilla öljyä leivinpaperiin ja öljyä myös käsiin niin oli helppotyöstää. Ei tarttunut käsiin ei paperiin👍
Eeva Ahokivi
Leivinpaperiin? eikö pitsa paisteta öljytyllä pellillä? leivinpaperi palaa 250 asteessa. Luulen että taikinaa pitää vaivata lisää ja ehkä ripaus jauhoja auttaa myös, mutta öljyttyihin käsiin ja peltiin ei taikina tartu kiinni.
Ostin Italialaisia 00-pitsajauhoja ja aion kokeilla tätä ohjetta, sillä se vaikuttaa hyvältä
Raipeli
Hei! Oletko kokeillut kaasu-uunilla, lämpö tulee alhaalta?
Essi
Hei, en ole kokeillut. Alalämpö on kuitenkin hyvä juttu 🙂
Jenni
Hei moi! Me tehtiin pääsiäisen kunniaksi tätä ja ah, tää oli ihana pohja! Kiitos! 😍
Essi
Mahtava kuulla! Kiitos 😊
Tarja
Kiitos ohjeesta, mutta en saanut taikinaa sitkostumaan pelkällä 00 jauholla. (Fazer). Yleiskoneedsa pyöritin ja pyöritin. Lopulta lisäsin normi puolikarkeita, niin alkoi sitkostumaan.
Katsotaan, mikä on lopputulos. Vuoronauden kohotusta en nyt köytä. Vaan 2 tuntia jääkaapissa ja kaksi tuntia huoneenlämmössä.
Essi
Toivottavasti onnistuu silti 🙂 Fazerin jauhoja en ole itse kokeillut, joten en osaa niistä sanoa mitään.
Mulletoi
Näihin ruokaohjepostauksiin tulee varmasti aina nillittämistä, kyllähän ruoka menee tunteisiin.
Olisi hyvä sanoa minkä merkkisiä jauhoja on käytetty koska niitä 00-jauhoja on nykyään niin paljo erilaisia ja itse koin taikinan vaikeaksi käsitellä vaikka käytin 00-jauhoja. Kaipaisin lisäksi mainintaa siitä, milloin taikina puolitetaan. Vaivaaminen alkoi sujua vasta kun olin puolittanut taikinan.
Essi
Moikka! Kiitos kommentista, olet ihan oikeassa sen suhteen, että pizzajauhoja on nykyisin saatavilla hurja määrä. Lisäsinkin tästä tiedon reseptiin, sillä nykyisin käyttämääni jauhoa kuluu enemmän. 🙂 Itse en puolita taikinaa kuin vasta ihan lopussa (vaivaan koneella).
Mikael Laukkanen
Hei
Puhut ”sitkosta” taikinassa? Onko se jotenkin mitattavissa? Aivan liian vähän jauhoja (00- karkeus). Taikina liian tahmeaa ja äärettömän vaikeaa työstää. Ehkä hyvää mutta tuommosta epämääräistä klönttiä ei viitsi edes syödä. Heitin menemään. En omista yleiskonetta ja tuskin taikina siitä paranee. EI JATKOON
Essi
Moikka, tosi ikävä kuulla, ettei pohja onnistunut. Muistatko, mitä jauhoja käytit ja kuinka paljon? Kuten yllä on todettu, merkeissä on isoja eroja. Yleiskoneen puute ei ole ratkaisevassa asemassa, sillä olen tehnyt tällä reseptillä myös ilman konetta.
Sitkon määrän mitattavuudesta en osaa sanoa, mutta valmiissa taikinassa hyvä sitko tarkoittaa, että taikinan voi venyttää hyvin ohueksi ilman, että se repeää. Heti vaivauksen jälkeen taikina tuntuu pinkeältä, ja siitä saa helposti muotoiltua tasaisen pallon.
Telle
Tosi hyvä pizzapohjan ohje👍 Kiitos tästä 😍
Essi
Kiva kuulla, kiitos kun jaksoit nähdä vaivan ja kertoa onnistumisesta 🙂
Noora
Paras pizzapohjan resepti mitä olen kokeillut! 👌🏻
En enää tee muulla ohjeella.
Jääkaapissa säilyi mökkilomalla hyvin pari päivää ja maku sekä ihana pohjan sitko vain parani.
Kiitos tästä ohjeesta 🙏🏻😊
Essi
Mahtava kuulla, kiitos! Taikina tosiaan tykkää jääkaapissa oleilusta. Huoletta menee pari kolme päivää ☺️
Aki
Kiitos, kiitos ja vielä kerran kiiiiiitos valtavan hyvästä pizzapohja-ohjeesta.
Jopa minä, amatööri-wannabe kokkailija onnistuin tällä ohjeella 😊👍
Essi
Mukava kuulla, että resepti oli toimiva 😊 Herkullisia pizzahetkiä sinne ja kiitos, kun jätit kommentin!
M.H.
Paras pizzataikina tähän mennessä mitä tullut kokeiltua 👌 ehkä ensikerralle raaskin ostaa jopa 00-jauhoja, nyt tuli tehtyä vaan niistä aineista mitä kaapista löytyi valmiina. Kohotin taikinaa samalla saunoessa, ei ihan neljää tuntia siis, mutta tuli aivan ihana gluteeniverkko ja oli helppo työstettävä 😋 ensi kerralla kokeilen myös tuota kylmäkohotusta 👌
Marico
Hei,
hyvä ohje ja toimii Pirkka 00-jauhoilla, joita itse käytän. Minua kiinnostaa kuulla tarkemmin, miten paistat pitsat. Hankin juuri uuden uunin, joka lämpenee 300 asteeseen. MInulla on myös pitsakivi. Eli lämmitänkö uunin 300 asteeseen, sitten ensin pelti alas jonka jälkeen vielä ylös? Lämmitysmuotona koko ajan ylä- ja alalämpö? Olen paistanut uunin keskitasolla, mutta olisiko parempi vaihtaa pellin paikkaa?
Essi
Moi ja kiitos! Kiva kuulla, että toimii 😃 Olen viime aikoina paistanut 300-asteessa ensin alalämmöllä viitisen minuuttia ja sitten grillivastuksen alla muutaman minuutin (siirrän pellin alhaalla ylätasolle siinä välissä).
Petri
Pitkän aikaa olen etsinyt sitä liki täydellistä pizzapohjan ohjetta ja nyt tunnen viimein löytäneeni sen. Kamadossa paistaen tuli erinomainen, täyteläinen ja muksuillekin maistui.
Tarttee kokeilla ensi kerran laittaa suola vasta jauhojen kanssa, mutta hyvin kohosi työn aikana näinkin.
Kiitoksia!
Päivi Mäkelä
Hei tällä ohjeella tuli paras tekemäni pizzapohja ikinä. Kiitos. Pohja onnistui 100%
Essi
Moikka Päivi, tosi kiva kuulla, että onnistui! 🙂
Masa
Hei! Olen tehnyt tällä reseptillä monet kerrat pizzaa. Toimiva resepti. Kysyn kuitenkin mielenkiinnosta että oletko koskana kokeillut paistaa pizzaa kaasugrillissä?
Essi
Moi! Ei ole tullut kokeiltua, mutta miksipä en testaisi 🙂
Olli
Moi! Parhaillaan työn alla tuo taikina ja hyvältä näyttää tähän asti! Mietin tuota pizzaksi työstämistä: jos kaulimen käyttö ei ole hyvä niin millä tavoin saat ohuen pizzapohjan tehtyä?
Essi
Kiva kuulla, toivottavasti onnistuu ☺️ Itse työstän taikinaa ihan vaan venyttelemällä. Sillä tavalla saa todella ohuen pohjan.
Olli
Kiitos neuvoista, hyvin onnistui neljän tunnin nostatuksella ja pizzakiven kanssa!
Jaakko
Täytyy esittää iso kiitos tästä reseptistä. Olen muutaman kymmenen kertaa onnistunut tekemään ihania pizzoja Ooni uunilla kiitos tämän selkeän reseptin. En todellakaan ole mikään leipuri- tai kokkimestari, mutta uskallan väittää, että nykyään pizzani ovat jopa erinomaisia. Itse tykkään vaivata käsin esim. perjantai-illan lopuksi, parhaimmillaan taikina lienee noin kaksi vuorokautta myöhemmin.
Essi
Todella kiva kuulla! Kiitos, kun näit vaivan ja jätit kommentin ☺️
Tiina
Kiitoksia tästä ohjeesta! Kaivan tämän aina esiin kun pizzaa teen. Tässä pohjassa on makua!