Huh, huh, se on kuulkaas niin että eilen mittariin kilahti 27! Duunin vaihdoksen ohella juhlittavaa siis riitti viikonloppuna, ja kiitos isäni, joka kutsui itse itsensä synttärikahville, tulin kokeilleeksi aivan uutta kakkureseptiä.
Inspiraation synttärikakkuuni sain Jenni Höijerin kakusta, joka nähtiin edellisessä Masterchef Suomi –jaksossa. Kakku on murupohjan päällä oleva mantelikakku, joka kätkee sisäänsä kirpeän passionhedelmätahnan. Mantelikakku on maustettu limen kuorella ja kokonaisuus kruunataan italialaisella marengilla. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta on oikeasti aika helppo tehdä.
Kakun resepti on sekoitus netistä löytämiäni ja vanhoja reseptejäni.
Mantelikakku passionhedelmätahnalla
Murupohja
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 muna
- 1 tl leivinjauhetta
- 3 dl vehnäjauhoja
Mantelikakku
- 2 dl sokeria
- 200 g voita
- 4 munaa
- 2,5 dl mantelijauhoja
- 1,5 dl venhäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- ripaus vaniljapulveria
- 1 limen raastettu kuori
Passionhedelmätahna
- 4 keltuaista
- 1 dl sokeria
- 2 dl vettä
- 1 dl passionhedelmämehua (eli n. 8 passionhedelmän sisukset siivilöitynä)
- 2 ½ rkl maissitärkkelystä
- yhden limen mehu
- 50g voita
- ripaus vaniljajauhetta
Italialainen marenki
- 4 valkuaista
- 1 dl vettä
- 2,5 dl sokeria
Aloita kakun valmistus murupohjasta. Sekoita keskenään huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää joukkoon muna ja sekoita. Lisää leivinjauhe ja jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi kahden leivinpaperin välissä ja leikkaa siitä ympyrä käyttäen muottina irtopohjavuokaa (halkaisija n. 20 cm).
Vuoraa irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Nosta murutaikina vuuan pohjalle ja nosta vuoka jääkaappiin hetkeksi.
Tee seuraavaksi mantelikakku. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen vatkaten välissä. Sekoita jauhot ja vanilja keskenään ja siivilöi jauhot seokseen. Kääntele jauhot sekaan nuolijalla ja lisää lopuksi limen kuori. Kaada taikina murupohjan päälle ja paista 180 asteessa uunin alatasolla n. 40 minuuttia. Kokeile kypsyys hammastikulla. Anna kakun jäähtyä ennen täyttämistä.
Kakun paistuessa valmista passionhedelmätahna. Yhdistä kattilassa keltuaiset, vesi, passionhedelmä, sokeri, limemehu ja maissitärkkelys. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes tahna sakenee ja kiehahtaa. Vatkaa joukkoon paloiteltu voi ja vaniljajauhe. Jäähdytä.
Valmista marenki. Kuumenna kattilassa sokeri ja vesi 121-asteeseen. Sokerisiirapin kuumentuessa vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (valkuaisiin voi halutessaan lisätä ripauksen suolaa). Kun siirappi on tarpeeksi kuumaa, lisää se valkuaisiin ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten. Jatkaa vatkaamista kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
Kakun täyttämiseksi koverra veitsellä ja lusikalla kakun keskelle kolo tahnaa varten. Ei siis haittaa, jos kakun keskus painuu paistamisen aikana. Lusikoi tahna kakun keskelle ja tasoita pinta. Osan tahnasta voi säästää koristeluun. Seuraavaksi tasoita kakun pinta marengilla. Lusikoi ensin kasa marenkia keskelle ja kakkua pyörittämällä kuljeta sitä kohti reunoja palettiveitsen tai tavallisen veitsen avulla. Pinnasta voi myös jättää aaltoilevan ja kakun koristella toisella tavalla.
Kun kakun pinta on kauniin tasainen koristele se esimerkiksi mustikoilla ja pursottamalla tahnasta ja marengista pieniä pisteitä kakun pinnalle. Jos marenkia jää yli, voi loput siitä kuivattaa uunissa rapeiksi marengeiksi.
Tarjoile kakku vielä samana päivänä.
Lue myös: Sitruuna-marenkipiirakka
Seuraathan blogiani jo myös Instagramissa ja Bloglovinissa?
Hanna H
Paljon onnea näin jälkikäteen! <3 Minulla pärähtää mittariin ensi lauantaina kymmenen vuotta enemmän. A-P-U-A… xD
Essi / Pinossa
Kiitos ja onneksi olkoon myös sinne! Ja ikähän on vaan numero 😉