Fiilistelin tätä valkosuklaakeksireseptiä Instan puolella jo kolme viikkoa sitten, mutta nyt vasta tuli sopiva rako jakaa resepti täällä blogissa. Nämä sitruunaiset valkosuklaa-timjamikeksi ovat cookieita hieman aikuisempaan makuun, sillä valkosuklaan makeutta on taitettu karamellisoimalla se mikrossa. Makeita nämä kyllä silti ovat, joten lapsillekin maistuu varmasti! Lisäksi vehnäjauhojen korvaaminen tattarijauhoilla tekee keksien sisuksesta ihanan sitkeää (ja itse kekseitä tietenkin gluteenittomia).
Alunperin innostuksen sain tähän reseptiin Nigellan suklaacookiesta. Olen halunnut jo pitkään kokeilla timjamia leivonnassa, ja sitruunan kanssa ajattelinkin sen sopivan valkosuklaakekseihin täydellisesti. Reseptistä tulee noin kaksikymmentä keksiä.
Sitruunaiset valkosuklaa-timjamikeksit
150 g valkosuklaahippuja tai rouhittua valkosuklaata
125 g valkosuklaata
160 g tattarijauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 tl soodaa
60 g pehmeää voita
125 g fariinisokeria
1/2 tl vaniljapulveria
2 suurta munaa
2 sitruunan kuori raastettuna
n. 1/2 rkl nypittyjä timjaminlehtiä
Rouhi 150 g valkosuklaata pieniksi paloiksi ja laita ne pakastimeen jäätymään. Näin suklaahiput eivät sula uunissa ja kekseihin saadaan kunnon suklaapaloja.
Karamellisoi valkosuklaa. Suklaan voi karamellisoida uunissa tai kuten minä mikrossa. Laita 125 g suklaata syvälle lautaselle. Lämmitä sitä minuutti kerrallaan välissä sekoittaen 3-4 kertaa. Suklaa alkaa paksuuntua ja muuttua kokkareiseksi. Sekoita suklaa uudelleen juoksevaksi ja jatka lämmittämistä 30 sekunnin pätkissä noin 4 minuutin ajan. Karamellisoituminen alkaa pohjasta, joten sekoita suklaata huolella lämmityskertojen välissä! Valkosuklaan pitäisi muuttua kauniin maitokahvin väriseksi. Kun suklaa on valmista, siirrä se toiselle lautaselle jäähtymään ja sekoita hetki. Valkosuklaan karammellisointi ei ole välttämätöntä, mutta se tasoittaa keksien makeutta ja syventää makua.
Vatkaa kulhossa sokeri ja voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon jäähtynyt valkosuklaa ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä seokseen kylmät munat yksi kerrallaan ja sekoita välissä seos tasaiseksi. Kääntele seokseen nuolijalla timjaminlehdet, sitruunankuoriraaste sekä yhdistetyt kuiva-aineet. Yhdistä jäätyneet suklaahiput taikinaan ja nosta jääkaappiin viilenemään noin 30 minuutiksi.
Taikina kannattaa laittaa paistumaan mahdollisimman kylmänä, muuten kekseistä tulee lättäniä eikä sisus jää ihanan sitkeäksi.
Laita uunipellille leivinpaperi ja kahden ruokalusikan avulla nostele pellille taikinaa noin lusikallinen yhteen keksiin. Taikinakeot saavat jäädä korkeiksi, sillä ne tasaantuvat uunissa. Yhdellä pellillä kannattaa paistaa yhdeksän keksiä. Paista keksejä 180 asteessa 9-10 minuuttia.
Kun keksit tulevat uunista, anna niiden jäähtyä pellin päällä niin ne säilyttävät muotonsa paremmin. Keksit kannattaa tarjota samana päivänä, kun reunat ovat vielä rapeita ja sisus ihanan sitkeää.
___
Translation:
White chocolate cookies with lemon and thyme.
Siiri
Nam näyttää hyviltä. Plussaa siitä, että ohje on gluteeniton. Näitä voisin leipoa yställe, jolla on gluteeni allergia. 🙂
Essi - St. Black
Kiitos kommentista Siiri ja jos kokeilet niin kerro ihmeessä mitä tykkäsitte 🙂