En tiedä, voiko tämän jouluisampaa (ja tylsempää?) postausta ollakaan, mutta puhutaanpa hetki riisipuurosta. Rakastan riisipuuroa, mutta vielä edellisessä kodissa asuessamme tein sitä aivan liian harvoin. Hellalla keittely ei vain napannut ja uunissa tehtyä riisipuuroa en vain saanut istumaan omaan reseptipankkiini. Kaikki tämä muuttui kun muutimme ja saimme takan leivinuunilla.
Mikään, siis mikään, ei voita leivinuunissa haudutettua riisipuuroa! Kuitenkin nopealla googlauksella paljastuu, että faktaa aiheesta on tarjolla vähän. Miten siis onnistuu riisipuuro leivinuunissa?
Syy, miksi the reseptiä leivinuunissa tehdylle riisipuurolle ei ole, on simppeli; jokaisen uuni on erilainen. Tässä kuitenkin vinkit, jotka itse olen oppinut puuroa haudutellessa ja joista saattaa olla hyötyä muillekin:
1. Käytä paljon nestettä. Itse teen puuron litraan maitoa ja puuroriisiä laitan silloin 1,5 dl.
2. Käytä isoa pataa. Jos teen puuron meidän 2 litran Kokki-padassa, niin puuro kiehuu yli 100% todennäköisyydellä. Suosittelen litralle nestettä ainakin 2,5 litran pataa. Vinkki: jos ja kun maito kiehuu yli, lisää puita vaan reippaasti pesään ja anna maidon palaa pois. Tarpeeksi kun on korvennettu, niin yli kiehuneesta maidosta jää jäljelle irrallinen, musta naanleipä!
3. Haudutusaika riippuu leivinuunin lämpötilasta ja siitä, onko pesässä vielä tuli. Jos takkaa ei lämmitetä ja mittari näyttää 100 astetta, niin puuro voi hyvin hautua yön yli. Jos pesässä on tuli, puuro tulee muutamassa tunnissa. 150 asteen lämmössä puuro tulee myös muutamassa tunnissa, mutta suosittelen tuota 100 asteen lämpötilaa koska haudutus tekee puurolle ja maidon sokerille hyvää.
4. Puuron voi unohtaa hautumaan rauhassa, itse sekoitan sitä yleensä vain kerran haudutuksen aikana (senkin yleensä vasta kun tarkistan kypsyyden).
Näillä vinkeillä riisipuuro leivinuunissa yleensä ottaen onnistuu, mutta toki niitä kämmejä sattuu itse kullekin. Itse tarjoilen puuron perinteisesti sokerin ja kanelin kanssa, sekametelisoppa tulee mukaan kuvioihin vasta aattona.
Translation:
One of my favorite foods during the winter is slow cooked rice pudding. I tried to google how common it is abroad and actually all I could find was a dessert(?) rice pudding and that is not the same as the rice porridge we know in Finland. This rice pudding is traditional Finnish Christmas food and it it sooo good I could it this all day long!
My favorite way to cook this delicious, creamy pudding is slowly cook it on baking oven. You need big bowl, 1 litre of milk, 1,5 dl of pudding rice or (Arborio-rice) and salt. Mix those together and cook in baking oven (100 degrees) for 6-8 hours.
Follow on Instagram:
Vastaa