Pari viikkoa sitten pääsimme Askon kutsumana vierailemaan Hanasaaressa hotelli Hanaholmenissa sleepcationin muodossa. Hotelli ja erityisesti sen alue oli niin viehättävä, että halusin vielä erikseen vinkata siitä teille. Käykää täällä vaikka päiväretkellä ihastelemassa taidetta ja luontoa. Lämmin suositus myös hotellin ravintolalle.
Hanaholmen sijaitsee Espoossa kiven heiton päässä Helsingistä. Se on vuonna 1975 valmistunut hotelli ja kulttuurikeskus, jonka Suomen valtio rakennutti vastalahjana Ruotsille anteeksi annetuista sodan aikaisista veloista kehittämään maiden välisiä suhteita. Kulttuurikeskuksen on suunnitellut arkkitehti Veikko Malmio, alkuperäisestä sisustuksesta vastasi Yrjö Sotamaa. Vuonna 2017 Hanaholmen peruskorjattiin, ja sen ovet avautuivat yleisölle uudemman kerran (jos oikein ymmärsin, hotellitoiminta oli välissä katkolla).
Peruskorjauksen yhteydessä sisätiloissa oli onneksi säilytetty ne 70-luvun parhaimmat elementit, kuten valaisimet, puupanelointi, kivimateriaali ja mosaiikkiparketti. Lapsuuden kodissani, joka kylläkin oli rakennettu 90-luvun alussa, oli myös mosaiikkiparketti. Vielä muutama vuosi sitten en olisi voinut kuvitella sitä omaan kotiini, mutta hiljalleen olen pyörtänyt pääni sen suhteen.
Hanaholmen ja sitä ympäröivä alue on pyhitetty taiteelle. Pääasiassa suomalaisesta ja ruotsalaisesta nykytaiteesta koostuva kokoelma levittäytyy hotellin huonekäytäville ja ympäröivään luontoon. Lisäksi paikalla järjestetään myös väliaikaisia näyttelyitä.
Koska haluan jättää teille alueen kokemisen paikan päälle, en vinkkaa kuin yhdestä teoksesta: Jeppe Heinin Fragmented circle, joka on ruostumattomasta teräksestä valmistettu peilikirkas teos keskellä luontoa. Todella hieno teos, joka ainakin minussa herätti ajatuksia läsnäolosta ja ympäristöön uppoamisesta (oiva paikka myös selfielle 😉).
Hanasaaressa järjestetään Samppanjaa ja taidetta -kierros 17.10. ”Samppanjaa ja taidetta -kierroksella tutustumme pohjoismaisen taidekokoelman helmiin ja ihastumme värikkäisiin designklassikoihin, joita on rohkeasti yhdistetty suomalaiseen ajattomaan arkkitehtuuriin. Lisäksi pysähdymme nauttimaan samppanjaa sekä tutustumme mielenkiintoisiin ja erottuviin laatukuohuviineihin.”
Samppanjasta pääsen oivalla aasinsillalla Hanaholmenin ravintolatarjontaan, jota myös voin ilolla suositella. Söimme ravintola Platsissa Askon tarjoaman viiden ruokalajin maistelumenun, ja se oli todella, todella hyvä. Erityisesti mustajuurikeitto kantarellikroketilla jäi mieleeni, nam!
Vastaa