• Info
  • sisustus
  • DIY
  • reseptit

Pinossa

sisustusblogi

Mausteinen omenatäytekakku suolakinuskilla

10/01/2021

Pinossa_Omenataytekakku_suolakinuskilla_MG_0288

Eilen juhlittiin 2-vuotista J:tä isovanhempien ja tätien voimin. Yleensä lasten synttäreitä juhlitaan meillä isolla porukalla, mutta tänä vuonna suuria juhlia ei tietenkään voinut järjestää. Onneksi näin pieni ei vielä ymmärrä, että synttärit jäivät vieraiden osalta vajaiksi. Synttärikakuksi leivoin mausteisen omenakakun, jonka kylkeen keitin suolakinuskia. Samaisella kinuskikastikkeella tein myös kakun valumat.

Kakun suunnittelun aloitin yksi uneton joulukuinen yö – tiedättehän ne yöt, kun päässä alkaa pyöriä kaikki mahdollinen sukkien lajittelusta seuraavaan juhannukseen. Mauksi päätin omenan ja kinuskin, ja  Viimeistä murua myöten -blogista bongasin vegaanisen omenatäytekakun, jonka reseptiä käytin tämän kakun pohjana.

Pinossa_Omenataytekakku_suolakinuskilla_MG_0302

Kakkupohja on minunkin versiossani täysin vegaani. Omenasose auttaa korvaamaan kananmunat ja tuo kosteutta sekä rakennetta. Porkkanakakun tapaan pohjaan tulee paljon öljyä, jonka ansiosta mehevää pohjaa ei tarvitse erikseen kostuttaa.

Suolakinuskivalumaa varten kuorrutin kakun kevyesti tuorejuusto-kermaseoksella. Valuman päällä olevat pursotukset ovat nekin suolakinuskia. Huurteiset marjat ovat sokerissa pyöritettyjä karpaloita.

Kakku ei ole tyypillinen täytekakku, vaan tuhti maustekakku. Tämä kelpaa myös niille, jotka eivät ole perinteisten sokerikakkupohjien ystäviä, ja joille makeat kreemikuorrutteet ja -pursotukset eivät maistu. Tämä resepti jääkin pysyvästi keittokirjaani, kiitos inspiraatiosta Saara!

Pinossa_Omenataytekakku_suolakinuskilla_MG_0300

Mausteinen omenatäytekakku (15 cm:n vuoka, n. 10 annosta)

Pohja

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 ½ dl fariinisokeria
  • 1 ½ tl ruokasoodaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl kardemummaa
  • ripaus suolaa
  • 1 ½ dl rypsiöljyä
  • 1 ½ dl barista-kaurajuomaa
  • 2 ½ dl omenasosetta (kolme Granny Smith -omenaa)

Täyte

  • 2 Granny Smith -omenaa + 2 rkl fariinisokeria + 1/ 2 dl vettä
  • 1 ½ dl vispikermaa
  • 50 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 3 rkl sokeria
  • ½ tl kanelia

Kuorrute

  • ½ dl vispikermaa
  • 50 g maustamatonta tuorejuustoa
  • ¾ dl tomusokeria

Suolakinuskivaluma (tarjoile ylimääräinen lämpimänä kastikkeena)

  • 3 dl kuohukermaa
  • 3 dl fariinisokeria
  • ripaus suolaa

Vaahdotettu suolakinuski pursotuksiin

  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • ripaus suolaa

Koristeluun: kananmunan valkuaisessa ja sokerissa pyöritettyjä (pakaste)karpaloita

Pinossa_Omenataytekakku_suolakinuskilla_MG_0307

Valmistusohjeet:

Valmista kakkupohja 1–2 päivää ennen tarjoilupäivää. Säilytä kakkupohja kelmutettuna jääkaapissa (maut tekeytyvät parin päivän aikana).

Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Kuori ja soseuta omenat. Sekoita kakkupohjan kuivat aineet keskenään. Lisää öljy, maito ja omenasose, ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada jauhotettuun (itse leikkasin pohjaan pyören palan leivinpaperia varmuuden vuoksi) PME-vuokaan ja paista uunin alatasolla n. 1 h 20 min. Kokeile kypsyys puutikulla. Älä kumoa kakkua, vaan anna sen jäähtyä vuoassaan. Itse annoin pohjan olla vuoassa kakun täyttämiseen asti eli kaksi päivää.

Täytä kakku päivää ennen tarjoilua. Täytettä varten kuori ja leikkaa omenat 5 mm:n kuutioiksi. Paista pannulla sokerin ja veden kanssa miedolla lämmöllä, kunnes omenapalat ovat pehmenneet. Jäähdytä. Vatkaa täytteen kuohukerma kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri, kaneli ja tuorejuusto. Vatkaa sekaisin.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Täytä kakku paistovuokaan. Vuoraa paistovuoka leivinpaperilla, ja laita pohjaa vasten paistunut, tasaisin pala ensimmäiseksi takaisin vuokaan (siitä tulee tasainen kansi, kun kakku kumotaan). Lisää pohjan päälle puolet omenoista ja puolet täytteestä. Laita päälle toinen pohja ja toista. Painele kolmas pohja vuokaan, peitä kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Valmista pursotuksia varten vaahdotettava kinuski. Mittaa kattilaan 1 dl kermaa ja 1 dl fariinisokeria. Keitä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Mausta suolalla (suolan maku voimistuu, kun kinuski jäähtyy) ja anna jäähtyä yön yli jääkaapissa.

Tarjoilupäivänä kuorruta ja koristele kakku. Kuorrutetta varten vatkaa ½ dl vispikermaa kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon 50 g tuorejuustoa ja ¾ dl tomusokeria. Sekoita voimakkaasti pari minuuttia. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja levitä kuorrutetta ohut kerros kakun pintaan. Nosta jääkaappiin (tuotejuustoseos saattaa imeä itseensä jääkaapista hajuja, joten kakkukuvulla suojaaminen kannattaa).

Keitä valumaa varten kinuski. Mittaa kattilaan 3 dl kuokukermaa ja 3 dl fariinisokeria. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Mausta suolalla. Kinuski on valmista, kun se ei liukene kylmään veteen, vaan jää lasin pohjalle. Anna kinuskin jäähtyä hetki, ja levitä se sitten kakun pinnalle ja reunoille (itse käytän apuna ruokalusikkaa). Kaada loppu kinuski kannuun ja tarjoile kakun kanssa. Laita kakku jääkaappiin.

Vatkaa edellispäivänä tehty kinuski vaahdoksi ja laita pursotinpussiin. Pursota kakun päälle haluamallasi tavalla (kinuskivaahto riittää juuri kuvan pursotuksiin). Viimeistele koristelu karpaloilla (pyöritä karpaloita ensin valkuaisessa ja sen jälkeen sokerissa huurteisen efektin aikaansaamiseksi).

Pinossa_Omenataytekakku_suolakinuskilla_MG_0308

Filed in: leivonta, reseptit, ruoka • by Essi • 6 Comments

Comments

  1. Kirppisrakkautta Eeva

    11/01/2021 at 17:47

    Wow, upea kakku! Ja varmasti myös maukas.

    Vastaa
    • Essi

      11/01/2021 at 20:48

      Kiitos Eeva! Tästä tuli yksi parhaista, jonka olen leiponut. 🙂

      Vastaa
  2. Hanna

    14/10/2022 at 07:54

    Hei! Mitä tuorejuustoa ja kermaa käytit? Oletan siis että nekik oli vegaanisia. 🙂

    Vastaa
    • Essi

      14/10/2022 at 09:56

      Moikka! Tässä minun versiossa kakkupohja on vegaaninen, muuten käytin normi kermaa ja tuorejuustoa. Viimeistä murua myöten -blogista löytyy kokonaan vegaaninen versio 🙂

      Vastaa
  3. Taru

    13/09/2024 at 20:10

    Moikka! Voiko tän kakkupohjan myös pakastaa?

    Vastaa
    • Essi

      14/09/2024 at 17:10

      Moi, ihan varmasti voi, mutta itse en ole kertaakaan kokeillut ☺️

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Essi

Pinossa-blogissa sisustetaan lapsi- ja koiraperheen kotia rennolla otteella. Inspiraatiota kotiin saan niin vintagesta kuin skandinaavisesta muotoilustakin. Kierrätys, vastuullisuus ja lapsiperheen arki ovat sisustamisen ohella – tai sen näkökulmasta – blogini kantavia teemoja.

Tervetuloa mukaan!
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Viimeisimmät artikkelit

  • Uudet linssit vanhoihin kehyksiin helposti kotoa käsin
  • Minecraft-synttärit ja teemaan sopivat tarjottavat
  • Tilinpäätös 2024
  • Vuosi tässä kodissa ja onnistuneet sisustuspäätökset
  • Postikortteja Pafokselta

Kategoriat

Arkistot

Copyright © 2025 · Theme by Blog Pixie

Copyright © 2025 · Pinossa ·