Pidimme heinäkuun puolessa välissä pihajuhlat, joissa tarjoilimme japanilaiseen tyyliin maustettuja burgereita. Makumaailma oli kohdillaan, ja lupasinkin jakaa niiden reseptin myöhemmin. Hetkinen tässä kesti, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!
Olen nyt innostunut aasialaisesta ruoasta, ja erityisesti tätä burgereiden kylkeen tulevaa aasialaista kaalisalaattia olen kokannut nyt monesti eri muodossa erilaisia aterioita varten. Esimerkiksi teriyakilohi, lasinuudelit ja maapähkinäkastike toimivat salaatin kanssa todella hyvin.
Aasialaisen ruoan maustaminen vaatii harjoittelua ja ainesosaluettelo on yleensä aika pitkä – ruoka itsessään ei kuitenkaan ole monimutkaista valmistaa. Itse vielä harjoittelen makujen tasapainottamista, joten parin komponentin reseptin olen napannut netin syövereistä.
Reseptiikka saattaa vaikuttaa todella pitkältä, mutta lähes kaiken voi valmistella jo ennakkoon, jolloin ennen ruokailua riittää pelkkä sämpylöiden ja munakoison grillaaminen. Munakoison lisäksi burgeri täytetään seesamikurkuilla, pikkelöidyllä punasipulilla ja wasabimajoneesilla.
Tämän postauksen kuvat nappasin rennosti kesken juhlien.
Japanilaiset burgerit 4:lle
- 4 burgerisämpylää
- 1 munakoiso
- valmista teriyakikastiketta
- salaattia
- suolaa
- 1 iso punasipuli pikkelöitynä (3 dl vettä, 2 dl sokeria ja 1 dl etikkaa)
Viipaloi punasipuli ohueksi esimerkiksi mahdoliinilla. Kiehauta vesi, sokeri ja etikka kattilassa. Kaada liemi punasipulin päälle ja anna tekeytyä vähintään 30 min.
Viipaloi munakoisi 1–1,5 cm:n viipaleiksi. Ripottele päälle suolaa, ja itketä munakoisoja n. 10 minuuttia. Huuhtele suola pois ja kuivaa munakoisot talouspaperilla. Sivele munakoisot teriyakikastikkeelle ja grillaa molemmin puolin.
Paahda sämpylät myös grillissä.
Seesamikurkut (resepti WTD.fi )
- 2 avomaankurkkua
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 rkl seesamiöljyä
- 1 limen mehu
- 1 tl sokeria
- hienonnettua tilliä
Viipaloi kurkut ohuiksi siivuiksi ja laita ne kannelliseen kippoon. Lisää kurkkujen kanssa kippoon loput ainekset, laita kansi kiinni ja ravista sekaisin. Tarjoile kurkut samana päivänä. Kurkut maistuvat myös seuraavana päivänä, mutta ne menettävät hieman rakennetta ollessaan jääkaapissa yön yli.
Nopea wasabimajoneesi
- 1 muna
- n. 2 dl rypsiöljyä
- n. 1 tl wasabia (tai enemmän maun mukaan)
- 1–2 tl sitruunanmehua
- suolaa
Riko muna (kapeaan ja korkeaan) kulhoon, itse käytän muovista litran mittakannua. Lisää kulhoon muut ainekset. Paina sauvasekoitin kulhon pohjalle ja sekoita seosta, kunnes se alkaa emulgoitumaan. Nosta sauvasekoitin varovaisesti ylös edelleen sekoittaen. Sekoita majoneesi tasaiseksi ja maista. Jos majoneesi tuntuu liian löysältä, voit lisätä joukkoon lisää öljyä ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Majoneesi säilyy jääkaapissa n. 4. päivää.
Aasialainen kaalisalaatti (resepti lily.fi)
- 1 pieni varhaiskaali
- 10 cm:n pätkä kurkkua
- 3 porkkanaa
- nippu kevätsipulia
- ruukku korianteria
- ruukku minttua
- 150 g maapähkinöitä
Salaatinkastike
- 1-2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl raastettua inkivääriä
- 1 keskivahva chili
- 2 rkl kalakastiketta
- 1 rkl riisiviinietikkaa
- 1 rkl sokeria
- 1 limen mehu
- 1-2 rkl soijakastiketta
- 1 tl seesamiöljyä
- 3 rkl lämmintä vettä
Kuori porkkanat. Suikaloi porkkanat, kurkku ja kaali ohuiksi suikaleiksi. Pilko yrtit sekä kevätsipuli ja sekoita ainekset kulhossa. Valmista salaatinkastike erilliseen kulhoon. Raasta valkosipuli ja inkivääri, ja lisää joukkoon muut kastikeainekset. Maista, maun pitäisi olla suolainen, tulinen ja hiukan hapan. Yhdistä suuressa kulhossa kastike, pähkinät ja pilkotut kasvikset.
Salaatti kannattaa tarjoilla heti, mutta se maistuu hyvältä myös seuraavana päivänä. Salaatin voi tarjoilla myös burgerin täytteenä.
Vastaa