Sille on rajansa, kuinka paljon ihminen pystyy syömään maisemakahvilan raparperipiirakkaa kesän aikana. Jos raparperi kasvaa kilpaa voikukkien kanssa, tuo raja tulee täyteen viimeistään näin juhannuksen tienoilla. Mutta mihin sitten upottaa sen kaiken raparperin, jos naapuritkaan eivät sitä enää huoli? Tee itse raparperimehua!
Testasin superhelpon mehun tekemistä ensimmäisen kerran pari viikkoa sitten. Nyt ihmettelen, miksi en aikaisemmin ollut tullut kokeilleeksi, sillä mehu on todella maukasta – sellaisenaan tai drinkin/mocktailin pohjana.
Ensimmäistä kokeilua varten googlasin muutaman reseptin, ja lopulta 4 litran kattilan kanssa päädyin soveltamaan helpointa löytämääni ohjetta niin, että vettä tulee 3 litraa.
Helppo raparperimehu
- 3 l vettä
- 700 g raparperia
- 250–300 g sokeria (kannattaa aloittaa vähemmästä ja maistella, kuinka paljon omaan makuun on tarpeeksi)
Huuhtele raparperit, älä kuori. Pilko raparperit noin sentin paksuisiksi paloiksi. Lisää kattilaan 3 litraa vettä ja kuumenna kiehuvaksi raparperien kanssa (nakkasin mehun joukkoon jääkaappiin unohtuneen puolikkaan sitruunan, mutta sillä ei ollut juurikaan vaikutusta makuun). Keitä n. 15 minuuttia. Sekoita joukkoon sokeri ja anna jäähtyä hetki. Siivilöi mehu ja pullota.
Raparperi pehmenee keittäessä, ja siitä irtoaa helposti sakkaa mehun joukkoon. Jos haluat kirkasta mehua, älä painele raparperia siivilöidessä. Apuna siivilöinnissä voi käyttää myös harsoa tai keittiöliinaa.
Parhaiten mehu säilyy kuumalla vedellä steriloiduissa lasipulloissa, mutta muovipullot käyvät myös – 3 litraa tulee juotua nopeasti. Mehua voi myös pakastaa.
Aurinkoista juhannusta! ☀️
vierailija
Ja sen keittyneen raparperimössön voi vielä kiehauttaa hillosokerin kanssa varsin maukkaaksi hillokkeeksi. Hilloke käy maustamaan niin kaurapuuroa kuin jäätelöäkin (jugurttia unohtamatta) ja kakun täytteeseen. Hyvää juhannusta sinne.
Essi
Mahtava vinkki, kiitos! 🙂