Edellistä kakkua oli vielä pieni pala jääkaapissa jäljellä, kun jo löysin taas uuden kokeilemisen arvoisen reseptin – tämä leipomisharrastus alkaa tosiaan muodostua jo ongelmaksi. Tavoitteenani oli karistaa viimeisetkin raskauskilot ennen marraskuuta, mutta tällä menolla ylimääräiset kuusi kiloa kiikkuvat mukana vielä vuodenkin päästä. Noh, mitäpä sitä turhaan stressaamaan, kun voi syödä palan kakkua.
Bongasin tämän kakkupohjan reseptin Viimeistä murua myöten -blogista, joka puolestaan oli suomentanut sen Sally’s Baking- blogista. Muokkasin hieman reseptiä käyttämällä kauramaidon sijaan piimää kuten alkuperäisessä reseptissä, ja lisäksi korvasin osan sokerista fariinisokerilla. Pohja on todella helppo tehdä, enkä keksi mikä sen teossa voisi mennä vikaan – paitsi voihan tietenkin kypsä pohja jäädä kiinni vuokaan kuten itselläni kävi. Ensimmäisellä kerralla vain voitelin PME-vuoan, joten toisella kerralla jauhoitin sen kaakaolla varmuuden vuoksi.
Tein pohjan 15 cm:n vuokaan, mutta siihen taikinaa oli hieman liikaa. Täytin vuoasta 2/3, loppu taikina valitettavasti meni hukkaan. Vasta myöhemmin tajusin, että olisin voinut käyttää sen esimerkiksi muffineihin.
Ja ennen reseptiä sanottakoon nyt tämä: kyseessä on oikeasti ehkä maailman paras ja helpoin suklaakakkupohja. Olen suorittanut empiiristä tutkimusta syömällä kakkua nyt kolmen päivän ajan, ja tuona aikana jääkaapissa muhiminen on vain parantanut pohjaa! Pohjan päälle ja täytteeksi levitin suklaakreemin.
Suklaakakkupohja (20 cm vuoka)
- 2 munaa
- 1,2 dl rypsiöljyä
- 2,5 dl piimää
- 220 g vehnäjauhoja
- 65 g kaakaojauhetta
- 200 g sokeria
- 150 g fariinisokeria (tai pelkästään 350 g valkoista sokeria)
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 tl soodaa
- 1 tl suolaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 2,5 dl tuoretta ja lämmintä kahvia (pohja ei maistu kahville, vaan se voimistaa suklaan makua)
Voitele ja jauhoita kakkuvuoka kaakaolla ja lämmitä uuni 175 asteeseen. Riko munat kulhoon, ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Lisää joukkoon öljy ja piimä, ja sekoita nuolijalla tai puulusikalla. Siivilöi joukkoon jauhot ja kaakao. Sekoita, älä vaivaa. Lisää taikinaan sokerit, leivinjauhe, sooda, suola, vaniljasokeri ja sekoita. Lisää joukkoon kahvi ja sekoita tasaiseksi. Taikina saa jää todella löysäksi. Kaada seos kakkuvuokaan ja paista uunin keski-/alatasolla noin 50 minuuttia. Anna kakkupohjan jäähtyä 10 minuuttia ennen kumoamista!
Pohjan voi tehdä pakkaseen jo ennakkoon (suojaa hyvin kelmulla), sillä kohmeinen pohja on helpompi leikata kolmeen osaan.
Suklaakreemi (täytteeksi ja kuorruttamiseen), ohje Annin uunissa
- 400 g tummaa suklaata
- 3 rkl kaakaojauhetta
- 3 rkl kuumaa vettä
- 350 g voita
- 2 dl tomusokeria
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
Sulata suklaa varovaisesti mikrossa ja jätä se sivuun jäähtymään. Sekoita keskenään kuuma vesi ja kaakaojauhe tahnaksi. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon jäähtynyt suklaa, kaakaojauhetahna ja huoneenlämpöinen tuorejuusto. Vatkaa seosta muutama minuutti, kunnes se on kuohkeaa ja pehmeää.
Jaa valmis suklaakreemi kolmeen osaan, kaksi täytteeksi ja yksi kakun kuorruttamista varten. Kuorruttamista varten voit varata hieman suuremman osan. Jääkaapissa säilytetty kreemi kannattaa ottaa lämpiämään hieman ennen koristelua, jonka jälkeen se on helppo vatkata taas kuohkeaksi ja helposti levittyväksi.
Vinkki! Täytteeseen menevän kreemin joukkoon voi sekoittaa suklaamuruja, niistä tulee kivaa tekstuuria kakkuun.
Kokeilin tehdä tällä reseptillä kakun myös 24 cm:n irtopohjavuokaan. Kakun korkeudeksi tuli 3,5–4 cm, ja sen sai leikattua kahteen osaan. Paistoin kakun varmuuden vuoksi pellin päällä, koska pelkäsin vuoan vuotavan. Niin ei kuitenkaan omalla kohdallani käynyt. Sopiva paistoaika oli edelleen 50 minuuttia.
Kakun kokoaminen ja koristelu
Kokoa kakku leivinpaperilla vuorattuun paistovuokaan. Laita alimmaiseksi se pala, josta tulee kakun kansi. Leivitä päälle ensimmäinen kerron suklaakreemiä (kakkupohja on niin mehevä, ettei sitä tarvitse kostuttaa). Laita kreemin päälle toinen kakkupohja ja levitä sen päälle toinen kerros kreemiä. Laita viimeinen kakkupohja paikoilleen, peitä kakku hyvin kelmulla ja anna sen tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.
Koristelua varten kumoa kakku suoraan tarjoilualustalle. Ennen kumoamista voit laittaa pohjan päälle hieman kreemiä, joka liimaa kakun tukevasti alustaan. Levitä kreemi kakun päälle palettiveitsen ja/tai kakkuraapan avulla. Tee ensin ohut niin sanottu ”murukerros” ja laita kakku hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Jos haluat peittää kakun kreemillä kokonaan, kreemiä voi levittää kolme kerrosta. Jos haluat kakkupohjan kuultavan hieman läpi, levitä kreemiä kaksi kerrosta. Jäähdytä kakku jääkaapissa kerrosten välillä. Jos haluat, varaa osa kreemistä koristepursotuksia varten.
Kuorrutetun kakun voi tarjoilla sellaisenaan tai koristella esimerkiksi suklaavalumalla ja vadelmilla. Suklaavalumaa varten sulatin noin 80 g tummaa suklaata mikrossa, ja sen joukkoon sekoitin noin 0,5 dl kuohukermaa. Kun koostumus oli sopivan valuva, valutin sen lusikan avulla jäähdytetyn kakun reunoille ja pinnalle. Jäähtyneen valuman päälle pursotin hieman suklaakreemiä ja viimeistelin koristelun tuoreilla vadelmilla.
Jenni S. | big mamas home
Tätä on siis niin pakko kokeilla. 😍 Oon viime päivinä googlannut hieman leivontavälineitä, sillä haluaisin päivittää arsenaaliani muutamilla jutuilla. Kuten kunnon pursotuskalustolla. 🙄
Essi
Tätä kannattaa oikeasti kokeilla, tämän jälkeen ainakaan minä en tarvitse toista reseptiä suklaakakkuun! Leivonta on tosiaan välinelaji, ja ainakin korkea kakkuvuoka, palettiveitsi ja pyörivä alusta on ihan ehdottomia mun keittiössä. Ja metalliset tyllat on parhaat 🙂
Nimetön
Kaunis se ainakin on!
Meillä on jo ehditty tänä kesänä juhlia yhdet rippijuhlat ja kahdet synttärit, joten kakkuja on tullut leivottua poikkeuksellisen paljon. Vielä on yksi resepti tosin vielä jonossa. Taidan tämän reseptin tallentaa sinne samaan jonoon kakkospaikalle 😉
Essi
Kiitos!
Teillä onkin uuni sitten ollut kovassa käytössä viime aikoina! Testaa ihmeessä ja kerro mitä tykkäsit, minä en ainakaan kaipaa enää toista reseptiä 🙂
Jenka
Moikka! Sellaista mietin, että voisiko täytteeksi sopia valkosuklaamousse (valkosuklaata, kermaa ja tuorejuustoa)? Jos sopisi, olisiko sekin hyvä tehdä tekeytymään täytteineen jääkaappiin ajoissa?:) mitenhän se käyttäytyisi kakun pintana? vähän vadelmia ajattelin myös sujauttaa täytteeksi.
Essi
Moikka Jenka!
Mestarileipuri en ole, mutta tarpeeksi jämäkkä mousse sopii varmasti hyvin täytteeksi. Pohja on aika täyttä tavaraa, joten liian kevyt täyte ei ehkä pysy kokoamisvaiheessa ”paikoillaan”. Toki paistovuokaan kokoaminen auttaa siinä. Ehkäpä moussen joukkoon voisi lisätä hieman liivatetta auttamaan rakenteessa?
Tälle pohjalle makustuminen jääkaapissa tekee tosiaan vain hyvää, joten siinäkin mielessä kakun voin hyvin leipoa jo edellisenä päivänä 🙂 Moussen toimimisesta kakun kuorrutteena en osaa sanoa, mutta varmasti se toimii siinä missä tavallinen kermakin.
Jukka Askola
Pitihän se minunkin kokeilla kun kaikki kilvan kehuvat. Todella raskas massa ja ainakaan minulla ei riittänyt tuo suositeltu paistoaika. Käytin 24 cm irtopohjavuokaa joka jäi vajaa puolilleen raakaa taikinaa, paistettaesa kohosi noin puolilleen. Ensimäinen havainto taikina vuoti irtopohjan raosta pöydälle, pellille jnk. verran eli massa on aika ”lirua”. Toinen havainto paistoin 1h 20min, lämpöjä vähentäen ettei pala, ennenkuin oli läpikypsä. Alkulämpö 175 asteessa 50 min. Lopputulos oli kyllä maultaan ja koostumukseltaan ihan syötävä. Seuraavalla kerralla vähennän kahvijuoman määrää jotta saan kiinteämmän taikinan. Sen voi tehdä tuplasti vahvempana jotta makujen balanssi säilyy. Nimim. Eläkeläinen leipuri/kondiittori
Essi
Moikka Jukka, kiitos kun viitsit tulla kertomaan kokemuksesi. Harmi, ettei resepti toiminut kohdallasi. Voisiko uunissa olla sen verran suuri ero? Vuoan koko tuskin vaikuttaa niin paljoa, itse olen tehnyt tämän 15 cm:n ja 20 cm:n PME-vuokaan, jolloin taikinan löysä koostumus ei ole ollut ongelma – taikina tosiaan jää todella löysäksi. Toivottavasti ensi kerralla ja vähemmällä kahvilla onnistuu! 🙂
Heidi
Moi! Olen aika huono näissä määrissä, joten kysyn siks. Minkä kokoiselle porukalle tuo kakku riittää? Olisin tekemässä synttäreille mihin olisi tulossa n. 10hlö. Riittääkö kakku sille porukalle ja jos ei niin miten saisin riittämään? Ilman, että tekisin kahta kakkua. Kiitos jo etukäteen vastauksestasi. 🙂
Essi
Moikka! Itse tein tämän juuri 20 cm:n vuokaan ja se riitti jälkkäriksi hyvin kolmelletoista (jäi ylikin). Tämä on aika tuhtia. 😁
Ninni
Voiko piimän sijasta käyttää maustamatonta jugurttia?
Essi
Moikka, luulisin, että voi. Pääasia että on hapanta nestettä tai sen tapaista. 🙂
Minna
Hei! Jos haluaisin tehdä 24cm vuokaan, niin millä kertoimella tämä kannattaisi tehdä?
Essi
Moikka! Tietenkin riippuu vuoan korkeudestakin, mutta matalaa vuokaa voi jatkaa ylöspäin asettamalla leivinpaperia reunoille. Oman matikkani mukaan 1,5-kertaisen taikinan pitäisi riittää 24 cm vuokaan. 🙂
Minna
Kiitos nopeasti vastauksesta. Jos joku etsii samaan kysymykseen vastausta: Tein tämän 1,5-kertaisena noin 23cm PME-vuokaan ja pohjan korkeus kypsänä 6cm. Jostain kumman syystä ei kauheasti kohonnut, mutta muuten kyllä todella tasainen, mehevä ja onnistunut pohja! Korkea PME-vuoka tuli taikinasta puolilleen, ja uunista pois otettaessa pohja oli vain hieman reilun puolen välin. Tekisin siis jatkossa ehkä jopa kaksinkertaisena.
Essi
Kiitos Minna, kun palasit kommentoimaan! Onneksi 6 cm korkea pohja riittää juuri kahden kerroksen kakkuun, mutta tosiaan kaksinkertainen taikina voisi olla parempi kyseiseen vuokaan. 🙂
Taina Ojala
Hei, aika tosi liurua oli tuo taikina ja valui vuoan välistä pellille pöydälle ja uuniinkin, vaikka laitoin vähemmän kahvia… Anteeksi, mutta aika suuri pettynyt oli tämä ohje. Ainekset meni kyllä hukkaan.
Essi
Hei Taina, tosi ikävä kuulla. Juuri pari päivää sitten testasin itse tämän irtopohjavuokaan, ja hyvin pysyi. Tein vielä kahtena päivänä, ja identtisesti onnistui kumpikin pohja. Ehkä vuoissa on eroja, en tiedä :/
Mimoska
I H A N A !
Pohjasta tuli ihanan mehevä, korkea, kuohkea!
Hieman vähensin kahvinmäärää (luin kommentteja että oli ongelmia ollut, keitin myös vahvemmat kahvit!), eikä kyllä ollu itsellä mitään ongelmia! Varmaan olisi voinut koko kahvinkin laittaa! Itsellä 20cm irtopohjavuoka ja paistoaika 175° 50min! Kertaalleen käänsin että paistuu tasaisesti, kun meillä uunivanhus 🤭 kiitos ohjeesta, menee omalle vakkarilistalle!
Essi
Moikka! Kiva kuulla, että onnistui ja maistui. Ja kiitos, kun tulit vielä jättämään kommentin. 🙂
sonia
hei, haluisin tehdä kakun juurikin 15cm vuokaan ja loppu täytteestä tekisin niitä muffineja. onko silloin paistoaika ja aste millainen? 🙂
Essi
Moikka! Muistaakseni olen paistanut 200-asteessa ja tarkkaillut kypsyyttä ihan mutu-tuntumalla. 🙈 Varmaan 10-15 min on hyvä paistoaika uunista riippuen.
Minttu
Tein 1.5 kertaisena ja ennen kahvin lisäystä taikina oli todella paksua! Että otin sekoittimen käyttöön hiljaisella vauhdilla
Essi
Moikka Minttu! Sekoitin hiljaisella oli varmasti toimiva ratkaisu, sillä 1,5-kertaisena sekoitettavaa massaa on enemmän, ja niin ollen ranteetkin ovat koetuksella enemmän. 🙂
Tiina
Itse en onnistunut tällä ohjeella
Tein kakun ohjeen mukaan paiston puolivälissä taikina alkoi valua reunejen yli ja kun kun kakku tuli uunista se oli hieman palanut pinnasta. Ja kun kokeilin tikulla kakku vaikutti kypsältä mutta kun otin vuuan reunan pois se valui pitkin pöytää ja kalku oli keskeltä raaka.
es
Hei! Tein pohjan 15cm vuokaan ja siitä tuli upea. Nyt kuitenkin mietin tuota kuorrutetta, ainesten määrän perusteella sitä tulee isohko annos, kun pohja on kuitenkin pieni ja sievä (korkeutta toki tuli niin, että saan leikattua kolmeen, reiluun osaan). Saitko käytettyä koko erän kakun täytteeksi ja kuorrutteeksi vai jäikö sitä kenties minkä verran yli?
ps. Tämä ohje kokonaisuudessaan on aivan mahtava. Olen käyttänyt reseptiä kerran ennenkin ja silloin tein isompaan vuokaan, ja täytteenkin valmistin, mutten yhtään muista kuinka riittoisaa se oli. 🙂
Essi
Hei ja pahoitteluni myöhäisestä vastaamisesta! Varmaan testasit jo itse kuorrutteen määrää, mutta muistaakseni sitä jäi itselläni jonkin verran yli kiposta suoraan syötäväksi 😀 Ja tietenkin menekki riippuu ihan siitä paljonko täytettä pistää väliin.
Kiitos ja tosi kiva kuulla, että resepti on todettu toimivaksi. ❤️
Mariuli
Jokunen vuosi sitten kokeilin tätä reseptiä, kun halusin löytää paremman luottoreseptin suklaakakkupohjaan. Olin alkuun hieman skeptinen, koska sisältö oli poikkeava aiempiin kakkupohjiin verrattuna, mutta täytyy sanoa, että tätä paremmaksi ei oikein voi mennä! Aivan täydellinen ohje ja käytössä aina, kun suklaakakkuja teen. Mehevä, ei ällömakea muttei myöskään oudon ”leipämäinen” joidenkin pohjien tavoin. Pysyy täydellisesti kasassa, leikkaantuu hyvin kakkusahalla eikä kovetu jääkaapissa betonimöhkäleeksi voin tai suklaan takia. Tällä onnistuu aina – kiitos reseptistä! 🙂
A-R
Hei, oletko kokeillut tehdä tätä kakkua gluteenittomana?
Ihanan kuuloinen, täytyy kokeilla!
Essi
Gluteeniton leivonta on mulle vierasta, eli siis en ole. 😊