Syksyn tullessa myös tuliset thai-maut valtaavat italialaisella sydämellä sykkivän keittiömme. Uudeksi kalakeitto-suosikiksemme on noussut tämä lempeän tulinen thai-kalakeitto, joka on ”vähän hienompi” versio perinteisestä kalakeitosta.
Pakastekalakuutioiden sijaan keitto syntyy liemestä, joka tarjoillaan pannulla paistetun kuhafileen ja jättikartakaravunpyrstöjen kera. Keiton liemeen voi laittaa melkein mitä tahansa kasviksia tai nuudeleita, tähän versioon itse laitan siitakesieniä sekä porkkanaa.
Lientä tulee iso satsi, joten kun syömme tätä kahdestaan, tarjoilen sen seuraavana päivänä nuudelin ja kevätsipulin kanssa. Näin saamme siis kaksi keittoa yhden hinnalla!
Thai-kalakeitto 4:lle
1,5 l hyvää kanalientä
3 rkl sokeriruokotahnaa
3 kaffirlimenlehteä
4 valkosipulinkynttä
1-2 punaista chiliä
1 tl raastettua inkivääriä
300 g siitakesieniä
4 porkkanaa
1 tlk kookosmaitoa (iso)
1 rkl soijaa
2 rkl kalakastiketta
1 tl ruokokidesokeria
yhden limen mehu
4 kuhafilettä
16 jättikatkatkaravunpyrstöä (raakoja ja kuorimattomia)
Tarjoiluun:
tuoretta korianteria ja kirsikkatomaatteja
Aloita pilkkomalla kasvikset. Leikkaan porkkanat mandoliinilla kapeiksi viipaleiksi ja leikkaa viipaleet veitsellä ”nuudeleiksi”. Viipaloi chili ja sienet.
Laita kanaliemi isoon kattilaan yhdessä sokeriruokotahnan ja limelehtien kanssa. Kuumenna kiehuvaksi. Raasta joukkoon valkosipuli sekä inkivääri. Lisää pilkotut porkkana, sienet sekä chili.
Pienennä lämpöä ja lisää keittoon kookosmaito, soija, kalakastike, limemehu ja sokeri. Maista. Määrät ovat noin määriä, eli lisää soijaa, kalakastiketta, limemehua ja sokeria kunnes liemi on tasapainossa. Älä enää keitä.
Paista voissa pannulla kuhafileet sekä kuoritut katkaravut. Varo paistamasta katkarapuja ylikypsiksi.
Tarjoa keitto tuoreen korianterin ja minitomaattien kanssa.
___
Translation:
Thai seafood soup.
Vastaa