Pasta kuuluu ehdottomasti suosikkiruokiini valmistaa ja syödä muun italialaisen keittiön ohella. Arkisin pasta valmistuu nopeasti ja eri kastikkeita löytyy loputtomiin. Ja ainahan joku keksii uuden trendipastan, jota on vaan pakko kokeilla! Tähän liittyen, en ikinä oikeen päässyt sisälle avokadopasta-buumiin, onhan se ihan ok mutta ei se nyt niin tajunnan räjäyttävää ole? Viikonloppuisin on taas kiva panostaa ja haudutella tomaattikastiketta tuntikausia. Fiksua on keittellä samantien isompi satsi ja pakastaa sopiviin annospusseihin, niin arkenakin saa herkutella vähän paremmalla kastikeella.
Sienipasta kuuluu meidän ruokakunnan, tai ainankin kokin, suosikkikeihin. Talvisin käytän herkkusieniä mutta näin sienien satokaudella on ihanaa saada tuoreita (mummun poimimia, joka tekee niistä entistä parempia) kantarelleja ja valmistaa niistä herkullinen ja maailman vaivattomin pasta!
Kanterellipasta neljälle
1-2 litraa kantarelleja, mitä enemmän sen parempi 🙂
2 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
2 dl kermaa
2 dl ruokakermaa
Rakuunaa
Suolaa
Pippuria
(suurustamiseen Maizenaa)
Paistamiseen oliviiöljyä ja voita
Koristeluun tuoretta persilijaa
Ensin sienet silputaan pieneksi ja niistä haihdutetaan ylimäärinen vesi pois kuivalla paistinpannulla. Kun vesi on poistunut, laitetaan sienet sivuun ja samalle pannulle oliiviöljyä sekä voita oman maun mukaan. Sipuli ja valkosipulia kuullotetaan miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Valkosipuli ei saa ruskistua, joten lämpö saa olla alhainen. Kuullottuneiden sipuleiden joukkon lisätään sienet ja taas oman maun mukaan rakuunaa (en harrasta mittaamista kokatessa) ja lisätään lämpöä. Tässä vaiheessa pannulle voisi lisätä myös valkoviiniä. Jos lisää viiniä, niin sen haihduttua lisätään mukaan kermat ja maustetaan. Suolaa saa olla vähän reilusti, koska muuten pastan kanssa kastike on mautonta. Ennen kastikkeen aloitusta kannattaa laittaa pastan keitinvesi kiehumaan ja muistaa suolata sekin reilusti. Itse keitin pastat liian suolattomassa vedessä liian pitkään, mutta onneksi koin herätyksen tässäkin vihoviimein 🙂 Kastike saa hautua sen 5-10 minuuttia, mitä nyt pasta kiehuu. Jos koko satsi on tarkoitus syödä kerralla, keitän pastaa minuutin ohjetta vähemmän ja viimeiseksi minuutiksi kumoan valutetut pastat kastikkeeseen kypsymään. Mukaan voi laittaa vähän pastan keitinvettä jos tuntuu, että kastike on liian paksua. Pinnalle vielä koristeeksi persilijaa ja avot, super herkullinen pasta satokauden sienistä on valmis!
Seuraavana satokauden pastana ajattelin kokkailla paahdettua kurpitsa-vuohenjuustopastaa. Mieli tekisi kokeilla ravioleja, mutta hermo ei taida kestää niiden nypläämistä!
Vastaa