Puoli vuotta sitten painoin ensimmäisen kerran julkaise-nappia. Bloggeri ei ollut minulle täysin tuntematon käsite, mutta en ollut koskaan kirjoittanut blogia tai ajatellut itseäni bloggarina. Aloitin siis lähes puhtaalta pöydältä. Puolen vuoden aikana olen oppinut paljon, niin bloggaamisen teknisistä kuin visuaalisista asioista. HTML ei ole enää mörkö ja kuvien laatu on parantunut postaus postaukselta. Olen myös löytänyt omat (huonot)maneerini kirjoittajana ja osaan nyt vältellä niitä ja näin ehkä tuottaa parempaa sisältöä.
Mielestäni laadukkaat kuvat ovat (sisustus)blogin tärkein elementti. Aloittaessani en ollut ihan täysin ummikko kameran kanssa, mutta silti kuvaamiseni on kehittynyt ja olen löytänyt tyylini kuvata ja editoida kuvia. Editointi sujuu nykyisin nopeasti, sillä käsittelen kaikki kuvani aina lähes samalla tavalla; käyrillä valon ja varjon kontrastia kovemmaksi, hieman kylläisyyttä lisää ja terävöitys. Olen myös hiljattain alkanut rajata kuvia 4:5 rajauksella, koska kameran tarjoama perinteinen kuvasuhde 9:16 ei pystyssä näy kokonaan pienellä näytöllä blogia lukiessa. Pieni juttu, mutta palvelee lukijaa mielestäni paremmin.
Kuvaamisen ohella myös kirjoittamiseni on parantunut. Teen vähemmän kirjoitusvirheitä ja osaan myös oikolukea tekstiäni paremmin. Toki jotkut virheet lipsahtavat silmieni ohi, mutta nämä avomies, uskollisin lukijani, huomaa aika tehokkaasti. Kirjoittaminen olikin se syy, miksi aikanaan tähän projektiin ryhdyin: tein töissä aivan liikaa kirjoitusvirheitä enkä osannut korjata niitä ajoissa. Työn puolesta tuotan lähinnä lyhyttä tekstiä, mutta blogin kirjoittamisen myötä se ”essee-kirjoituksen” jalo taitokin on taas löytynyt jostain takaraivon uumenista.
Laadukas teksti ei kuitenkaan synny yhdeltä istumalta. Itse valmistelen tekstin edellisenä päivänä tai aamulla ja myöhemmin vielä oikoluen sen uudelleen ja uudelleen selkeyttäen lauserakenteita. Kun vain kirjoitan nopeasti tajunnanvirrasta, täyttyy tekstini lisäksi, myös ja muilla täytesanoilla. Harrastan myös aasinsiltoja, niistä pois opetteleminen vasta onkin ollut vaikeaa!
Alussa blogi pyöri mielessäni 24/7 ja koko ajan olin tekemässä jotani siihen liittyen. Tuntuikin, että kaikki vapaa-aikani upposi siihen. Nyt olen oppinut suhtautumaan bloggaamisen vähän kuin toiseen työhön; olen päättänyt, kuinka paljon käytän siihen aikaa, milloin sen käytän ja pidän siitä myös kiinni. Olen löytänyt ns. sisäisen blogirytmini ja kirjoittamisesta on tullut astetta tavoitteellisempaa. Viikolla saatan ideoita tekstejä esimerkiksi lenkkeillessä, mutta pyrin kuvaamaan seuraavan viikon kuvat lauantaina (paitsi reseptit silloin kun kokkaan) ja tekstit kirjoittamaan joko lauantai-iltana tai sunnuntaiaamuna. Valmiit tekstit ajastan valmiiksi tiistaille ja torstaille, jolloin arkisin minun ei tarvitse kuin vain jakaa linkkejä, vastailla kommentteihin ja julkaista Instagramissa. Tämä aikataulutus sopii minulla ja aikaa jää parin harrastuksen ja kirjoittamisen lisäksi myös parisuhteelle.
Sisäinen rytmin myötä olen myös löytänyt parhaat ajat ja paikat julkaista tekstejä. Ajastan tekstini julkaistumaan aamuisin 6.00. Linkin tekstiin jaan Facebookissa useissa eri ryhmissä aina hieman aiheesta riippuen. Parhaaksi ajaksi jakaa tekstit olen havainnut arkisin 19-21, sunnuntaisin kokeilen välillä myös aamupäiviä. En jaa linkkiä kaikkiin mahdollisiin ryhmiin samana päivänä, vaan jaan sen ensin puolille ja seuraavana päivänä toiselle puolikkaalle. Instagramissa julkaisen yleensä kaksi kuvaa päivässä, toisen aamulla aamukahvia juodessa ja toisen illalla kahdeksan aikaan.
Paljon olen oppinut myös itse blogialustasta ja sen muokkaamisesta. Aluksi käytin bloggerin omaa alustaa, jota muokkasin CSS-koodeilla. Tätä käytin vähän aikaa, mutta sitten halusin parantaa blogin ulkoasua ja tehdä siitä vähän raikkaamman ja ammattimaisemman. Latasin Gooyaabi Templates:in Amalie blogipohjan ja sitä käytän tällä hetkellä. Ulkoasu ei mobiilissa ole aivan täydellinen, mutta ajaa asiansa nyt. Blogin lukijoista 70% käyttää mobiilia, joten jossain vaiheessa ulkasua on taas vähän fiksattava. Blogia muokatessa olen oppinut koodaamista jonkin verran, eikä HTML-koodin sorkkiminen pelota enää yhtä paljon kuin ennen. Osasinhan (puoliksi vahingossa) koodata mobiilin kommentti-boksinkin uudelleen hävittämäni tilalle!
Koodauksen ohella myös hakukoneoptimointi on tullut tutummaksi. Tässä olen onnistunut jopa niin hyvin, että joulukuun lopussa olin Googlen hakutuloksissa heti toisena Alkon jälkeen googlatessa uuden vuoden juomasuositusta. Nyt blogini tulee kuudentena samaisissa hakutuloksissa. Blogin sijoitusta hakutuloksissa parantaa mm. lihavoinnin ja kursivoinnin käyttö tekstissä (tai mikä tahansa muotoilu, jonka on tarkoitus helpottaa tekstin lukua), osuva otsikko ja kuvaava haku- eli metakuvaus. Google arvostaa myös sisältöjä, joissa on linkki toiselle sivustolle ja aktiivista kävijäliikennettä (siksi Vauva.fi on aina ensimmäisten joukossa). Myös sivuston toimivuus mobiilissa vaikuttaa sen näkyvyyteen hakutuloksissa. Blogin alussa käytin englanninkielisiä otsikkoja teksteissäni, koska kuvittelin saavani sitä kautta enemmän lukijoita myös ulkomailta. Tämähän oli ihan vain typerää, koska kirjoitan kuitenkin suomeksi. Vaihdettuani otsikon kielen, aloin saamaan paljon enemmän kävijäliikennettä hakukoneilta.
Otsikossa lupasin jakaa käytännön vinkkejä bloggaamiseen. Yllä ne jo jotain mainitsinkin, mutta tässä nyt kaikki vinkit listattuna:
1. Opettele valokuvaamaan.
Jos omistat järjestelmäkameran, lopeta automaatilla kuvaaminen ja hanki perustiedot kameran toiminnasta. Tämän jälkeen harjoittele, harjoittele ja harjoittele. Ja osta jalusta.
2. Lue aina tekstisi useaan otteeseen ennen julkaisua.
Karsi turhat sanat ja liian monimutkaiset lauserakenteet. Tekstin muokkaamisessa auttaa myös omien huonojen maneerien tunnistaminen: itse käytän aasinsiltoja ja kirjoitan aivan liian pitkiä lauseita.
3. Löydä oma blogirytmisi.
Blogin tavoitteellinen kirjoittaminen helpottuu suuresti, kun annat aivojen välillä levätä.
4. Kokeile, mihin aikaan tekstit on parasta jakaa somessa.
Luonnollisesti iltaisin mahdollisimman moni on somen ääressä, mutta jos kirjoitat kotiäideille suunnattua blogia, kannattaa varmaan kokeilla julkaisemista lasten päiväunien aikaan.
5. Tee blogistasi kaunis katsoa ja helppo lukea.
Älä tyydy mihin tahansa blogipohjaan. Ilmaisia ilmeitä on satoja ja esimerkiksi Etsystä löytyy hyviä pohjia edulliseen hintaan. Huomioita kannattaa kiinnittää myös fonttivalintaan, otsikossa voi vähän hullutella mutta tekstissä kannattaa suosia mahdollisimman helppolukuista fonttia. Varmista myös, että blogisi on responsiivinen.
6. Opettele hakukoneoptimointia
SEO-guruksi ei tarvitse ryhtyä, mutta muutamat perusteet on hyvä hanskata. Laadi osuvia otsikoita (sillä kielellä millä pääsääntöisesti kirjoitat), metakuvauksia ja jäsentele teksti helposti luettavaksi. Linkitä myös rohkeasti blogin ulkopuolisille sivuille aina kun vain mahdollista.
7. Ole sosiaalinen
Kommentoi toisten blogeja ja Instagram-kuvia. Älä kuitenkaan vain spämmää omaa blogiasi ”kiva postaus” -kommenteilla vaan yritä antaa kunnon palautetta tai herättää keskustelua. Blogin osoitteen voit jättää allekirjoitukseksi, mutta astetta tyylikkäämpää on kommentoida blogger-profiilisi kautta.
Kommentoi toisten blogeja ja Instagram-kuvia. Älä kuitenkaan vain spämmää omaa blogiasi ”kiva postaus” -kommenteilla vaan yritä antaa kunnon palautetta tai herättää keskustelua. Blogin osoitteen voit jättää allekirjoitukseksi, mutta astetta tyylikkäämpää on kommentoida blogger-profiilisi kautta.
8. Opettele Google Analyticsin käyttö
GA:n avulla pystyt seuraamaan blogisi lukukertoja, uniikkeja lukijoita sekä mm. hakusanoja, joilla blogiisi saatetaan tulla. Sieltä näet myös, jos kommenttisi toisen blogiin poikii kävijöitä omaan blogiisi.
9. Älä ota sitä niin vakavasti.
Kaiken ei aina tarvitse olla täydellistä ja loppuun asti hiottua. Persoona saa ja sen pitääkin näkyä!
+ Ota neuvosta vaari.
Bloggarit ovat jakaneet vastaavia vinkkejä jo varmaan vuosia. Itsehän en näitä vinkkejä blogin alkutaipaleella hyödyntänyt, vaan sivuutin ne totaalisesti. Opetellessani kaikkea kantapään kautta huomasinkin niiden olevan oikeasti ihan hyviä neuvoja!
BTW, Blogini synttäreiden kunniaksi arvon yhden tekstin kuvissakin vilahtaneen Pentti-jakkaran lukijoideni kesken, jos vielä et ole osallistunut, tee se äkkiä! Arvontaan voi osallistua 14.3. klo 15 asti! Arvonta löytyy täältä.
___
Translation:
St. Black is now 6 months old, hurray! In that time, I have learned so much but there is still so much more I need to learn.
Milli`s Little Home
Mielenkiintoinen postaus!
Itsekin olen oppinut tekemään postauksia ennakkoon ja luonnoksista löytyykin tällä hetkellä monta ideaa. Valokuvia otan yleensä vapaapäivinä.
Oman blogin ulkoasu on minulle tärkeä.
Ja todellakin blogin teksti pitää olla kirjoitettu helppolukuisella fontilla ja tarpeeksi suurella. Itselläni valitettavasti sellaiset blogit jäävät lukematta jos tekstit ovat pienellä ja koukeroisella fontilla, vaikka muuten blogi vaikuttaisikin mielenkiintoiselta.
Essi - St. Black
Kiitos kommentista ja kiva kun tykkäsit. Välillä tosiaan näkee niillä "kivoilla" fonteilla tehtyjä blogeja joita ei vain jaksa lukea 🙁 itselläni varastossa olevat tekstit vähentävät stressiä siitä, että esim. Työkiireiden takia jäisi pari postausta väliin.
shayla76
Mielenkiintoisia asioita blogin pidosta. Itse syvennyn kuviin jos aihe on kiinnostava. Ei sillä minusta ole väliä onko kuvat huippulaatua kunhan juttu josta kuvan ottaa on pääosissa ja että jutun otsikko on selvä ja teksti kertoo siitä aiheesta, yleensä nimittäin klikkaan mielenkiintoista tekstiä ja kuvaa blogilistalla.
Essi - St. Black
Kiitos kommentista! Yksi kuvan ominaisuus on myös kiinnostavuus, ja teknisesti täydellinen kuva ei aina ole kiinnostava. Sillä todellakin on väliä minunkin mielestäni, minkä kuvan valitsee ensimmäiseksi ja mikä näkyy linkeissä ja esim. blogit.fi-sivulla.
Otsikko on ehkä tärkein teksti koko kirjoituksessa, koska sen tehtävä on juuri kuten sanoit, saada lukija jatkamaan lukemista. Itse vielä tuskastelen näiden kanssa, usein otsikko jää niin tylsäksi omasta mielestä!
Piia
Olipas kiva ja mielenkiintoinen juttu! Tässä oli monta tosi hyvää vinkkiä tuoreelle bloggaajalle 🙂
Essi - St. Black
Kiva kuulla ja tsemppiä uuden blogin kanssa! 🙂